Projektledaren Lola Svensson skiner upp som en sol när hon berättar hur det gått.

– Det är nog den bästa Valstadagen någonsin, säger Lola Svensson från föreningen Valsta utveckling som arrangerade årets fest.

Cirka 10 000 besökare, de flesta från trakten, lockades till Valstadagen den 9 juni med 115 marknadsbord och 87 utställare.

Artikelbild

| Nada och Betool tillsammans med Valstakonstnären Ulla Pohjanen vid målarhörnan.

– All mat var i princip slutsåld när marknadsdelen avslutades klockan 17, säger Anna Johansson från föreningen Valstasatsningen som var med och arrangerade dagen.

Hon har stenkoll på maten som sålts: 400 piroger, 150 burek, 200 grillspett, 330 våfflor, 12 kilo strömming och 300 mjukglassar. Dessutom delades cirka 1600 strutar popcorn ut gratis.

Det varma vädret kom som på beställning. Värmen gjorde folk törstiga och det slukades litervis med vatten.

– FRG, Frivilliga resursgruppen i Sigtuna, fick gå till Ica Valsta under dagen och köpa alla deras muggar för att kunna ge törstiga besökare vatten från vattentanken med 1 000 liter färskvatten som vi hade vid vattentornet under dagen, säger Anna Johansson.

Artikelbild

| Yogainstruktören Ingemar Gustafsson med Radio Sigtunas programledare, Lennart Berglund.

Olika artister bjöd på underhållning vid scenen. På eftermiddagen var det tremannabandet T(w)oGeneration som sjöng inför en mindre publik som satt vid bänkar framför dem. De flesta besökare strosade runt bland marknadsborden för att kika på vad utställarna hade att erbjuda.

Många barn köade för att hoppa i hoppborgen. Även Hemvärnets "röktält" lockade många unga och deras föräldrar. De tog på sig skyddsmask och gick in ett rökfyllt tält under cirka två minuter.

Artikelbild

| Bashir Moheb och kompanjon sålde oliver.

– Det är lite läskigt men roligt, säger systrarna Saga och Theresa Ahlsén, som provade röktältet.

Även Tuwa Lindström provade röktältet.

Artikelbild

| Många barn köade för att hoppa i hoppborgen.

– Det var jobbigt i början och svårt att andas, men sen blev man van. Det var också svårt att se saker i tältet, säger Tuwa Lindström, som fick lära sig att man ser bättre när man går ned nära golvet vid rök.

Många barn ville också prova Sigtuna-Märsta bilkårs terrängbil.

Artikelbild

| Den 19:e Valstafagen njöd på marknad, underhållning, aktiviteter och mat från olika delar av världen.

Det fanns några yogamattor i gräset, där man kunde prova yoga med Märstainstruktören Ingemar Gustafsson. Under ett träd fanns också Valstakonstnären Ulla Pohjanens målarhörna.

Besökaren Ali Sayed beskriver Valstadagen så här:

Artikelbild

| Bandet T(w)oGeneration sjöng inför en minde publik.

– Det är intressant med en kul blandning av olika nationaliteter. Och kul att ta del av olika maträtter och se olika entreprenörer från olika delar av världen, säger Ali Sayed.

Bashir Moheb och hans kompanjon fanns bland entreprenörerna på Valstadagen. De sålde oliver.

Artikelbild

| Valstadagen hade 115 marknadsbord och 87 utställare.

– Vår verksamhet finns i Märsta, men det är ingen butik utan vi åker till olika marknader eller levererar hem till folk vid beställning. Vi har gjort detta i två år men det är vår första gång på Valstadagen, som är en väldigt trevlig marknad.