– Så är det, det är inget vi behöver sticka under stol med. I princip grips det en eller två personer varje vecka, det är tyvärr medborgare från samma region som vi talar om, säger Kenneth Knuts, stationsbefäl för Arlandapolisen.

Stölderna är systematiska, tjuvarna anländer till Arlanda på morgonen med tomma resväskor och stjäl de olarmade produkterna i taxfreebutikerna. När resväskorna är fyllda bordar de sitt returflyg på kvällen. Värdet på de stulna varorna understiger sällan 800 kronor per flaska och därmed blir bytet ofta mellan 20 000 och 30 000 kronor.

Är tjuvarna återkommande?

– Delvis. Vi har haft några som kommer år efter år och som får sitta av kortare fängelsestraff. Samtidigt är det är svårt att lokalisera dem eftersom att vi ingår i Schengen och har därmed inte någon passkontroll, säger Kenneth Knuts och fortsätter.

– De som jobbar i butikerna är duktiga på att känna igen dem som stjäl och ringer direkt när de ser dem. Då hinner de inte göra något. De blir kontrollerade och får åka tomhänta, säger Kenneth Knuts.

Stationsbefälet menar att om artiklarna vore larmade skulle antalet stölder minska.

– På taxfreen kan du gå in och ut med grejer som är värda jättemycket, varför butikerna inte vill ha larm vet jag inte. Varorna kan ha ett chip och en larmbåge. Det är ett enkelt sätt tycker jag, det blir svårare att stjäla. Något måste göras, avslutar Kenneth Knuts.