Insändare Det är inte varje dag man blir ”glad” över ett ris i Sigtunabygden, men det blev jag förra veckan. Förstå mig rätt, men signaturen AE tar upp och belyser ett samhällsproblem som har blivit värre med åren.

Historiken: Det började 1981 då politikerna i då S-styrda landstingsfullmäktige valde att bifalla Nancy Erikssons (S) motion om att resenärer med barnvagn ska få åka gratis på SL-bussarna – om det är barn i vagnen.

De människor som hade svårt att gå hade förr i tiden käpp, krycka eller gåbock. På senare tid har rullatorn kommit på väldig frammarsch och helt enkelt konkurrerat ut käppen, kryckan och gåbockarna. Rullatorn har hänvisats till barnvagnsplatsen.

Sedan SL slutat med att ha egna färdtjänstfordon ska även rullstolar ombord på bussarna (dock inte permobiler). Då blir det trångt och alla dessa fordon får åka med i mån av plats. Detta är av säkerhetsskäl, ingenting ska vara i gångarna.

Det som AE beskriver, att barnvagnsförarna prioriteras stämmer inte, utan vilka ”fordon” som står utmed linjesträckningen. Det är definitivt ingen höjdare när det vid Solurstorget står tre barnvagnar som åker med till Märsta Centrum. Då är det bara att hoppas att det inte finns några barnvagnar och rullatorer efter vägen. Den största risken/chansen att det sker är just den tid som AE beskriver, det vill säga runt klockan 10.00.

Personligen har jag över 35 års erfarenhet i SL-trafiken och anser att barnvagnsplatsen har blivit en krigsskådeplats. De som fått en plats släpper inte till något i första taget, som till exempel fälla ihop sin barnvagn och rullator så att den som är nummer fyra också kan komma med. Men nu för tiden är det väldigt få som gör det.

Denna fråga måste upp på andra nivåer i samhället såsom Stockholms läns landsting och dess trafiknämnd, Storstockholms lokaltrafik och de som dagligen bedriver trafiken. Det handlar om att redan vid planeringen av fordonen som ska rulla cirka 15 år, behövs att de utrustas med en plattform till vid den bakersta dörren. Det gjorde man i Södertälje genom ombyggnad av befintliga fordon. Det kan vara möjligt här också, men då krävs en ny registreringsbesiktning av bussen.

Är det så att det finns två fordon i bussen (barnvagn eller rullator) och det står en barnvagn och en rullator vid Arlandagymnasiet, då får de berörda reda ut vem som åker med.