insändare En våldtäkt skapar terror i offrets känsloliv. Detta leder till att offret och alla i offrets omgivning blir lidande och tvingas bära på våldtäktsmannens skam och smärta. Skammen och smärtan skall ligga hos våldtäktsmannen, ingen annan.

Vissa säger att #Metoo gått för långt, vilket inte stämmer. Detta är bara en början.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att 2016 anmäldes 6 720 våldtäkter varav det väcktes åtal i 689 ärenden. Av dessa väckta åtal blev det 286 lagföringsbeslut. Lagföringsbeslut betyder att en person förklarats skyldig till ett brott.

Denna statistik visar att vår rättssäkerhet samt rättssystem är förlegat. Systemet sviker gång på gång offren och gynnar våldtäktsmännen.

Sju av tio personer som blir utsatta för ett sexuellt övergrepp hamnar i ett läge där kroppen blir paralyserad, detta kallas ”frozen fright”. På grund av kroppens naturliga reaktion går det alltså oftast inte att göra motstånd eller försvara sig på grund av att kroppen blivit förlamad.

Vi behöver börja med att införa en ny lagstiftning om samtycke. Sedan börja med utbildning på skolor och arbetsplatser om samtycke. På så vis kan vi få ett slut på denna våldtäktskultur.

Män och killar där ute måste börja se allvaret i detta och börja engagera sig för att motverka sexism och sexualbrott. Vi alla har en del av ansvaret och alla vi måste tillsammans börja granska oss själva och våra strukturer i samhället som lett till detta. Detta handlar om respekt och sluta tillgodose sitt egna sexuella behov före en annan persons rätt till sin egna kropp.

Våldtäkter idag ses som en kvinnofråga trots att 97 procent av förövarna inom sexualbrott är män. Är detta verkligen då en kvinnofråga? Sluta blunda för dessa brott och börja se detta som en mansfråga. Börja lyssna på offren istället för att ifrågasätta dem. Ifrågasätt våldtäktsmännen. Försök inte tysta en person som berättar vad den varit med om och sluta säg att den ljuger. Sluta förminska personens upplevelse med att säga att den överdriver. Det är offrets upplevelse inte din.

#Metoo skall tas på största allvar för att kvinnor och andra utsatta höjt sina röster. Vi kan inte längre blunda för dessa brott och låta våldtäktsmän gå fria. Nu bryter vi tillsammans våldtäktskulturen.