Insändare Om du slapp köpa en bil eller kanske en gräsklippare, och ändå ha i princip full tillgång till den, skulle inte det vara en riktigt bra affär?

Den affären stavas: D e l n i n g s e k o n o m i.

I en bostadsrättsförening med ett 50-tal hushåll i Sala står 42 gräsklippare till ett värde av 155 000 kr stilla 99% av tiden i garagen där ägarna snubblar över dem varje gång de ska hämta sina bilar som också står där stilla i ungefär 95% av sin livstid. Nu planeras det istället för att dela på två gräsklippare för att hålla gräsmattorna i trim i sommar.

Att dela på grejer som kostar mycket pengar och ändå mest bara står stilla är en smart affär. Både för dig, miljön och en hållbar resursekonomi.

Du kan frigöra 100 000-tals kronor i bundet kapital i prylar som ändå bara minskar i värde medans de står och väntar. Ofta i ett garage, vilket även det kostat några 100 000 kronor att bygga.

I boken ”Tio tankar om tid” skriver Bodil Jönsson, att vi lägger pengar på grejer som ska spara oss tid - bilar, hushållsmaskiner, verktyg, datorer, etc - som gör att vi måste ägna lika mycket eller mer tid till lönearbete än den tid vi sparar.

Ett vanligt svenskt hushåll kan betala mellan 50 000 till 80 000 kronor per år i ränta, amorteringar, värdeminskning, förvaring och underhåll av en bil. För dessa pengar kan du göra 200 taxiresor (á 10 km) per år. Eller varför inte minska din arbetstid genom att ta cykel och kollektivtrafik för dina dagliga resor och ändå har råd att hyra en nytvättad bil till semesterresan som du sedan bara kan lämna tillbaka. Utan att byta däck två gånger per år.

Frigjord tid till det du verkligen uppskattar. Med mindre stress, ökat välbefinnande och god hälsa.

Redan idag kan du själv dela grejer med andra. Det finns appar och hemsidor, t.ex. hygglo.se, som erbjuder delningstjänster. Flera företag har också börjat erbjuda delningstjänster.

Centerpartiet arbetar för att fler ska kunna dela mera. Bl.a. har vi drivit på för att det nu finns en el-bilpool i Knivsta som delas mellan kommunen dagtid och invånarna kvällar och helger.

Ett annat sätt att dela på våra resurser är kommunens nya kretsloppspark där plankor, isolering och andra material kan byta ägare.

Att dela mera sparar dig både tid och pengar. Det betyder dessutom att vi hushållar med jordens resurser, minskar energi och miljöpåverkan, vilket sammantaget bidrar till långsiktigt hållbarhet.