Insändare Att hedra sina kära på en kyrkogård är fint och värdigt och för många en plats att gå till med sin sorg och sina minnen. Dock tycker jag och många med mig att det är makabert och störande med en fotobild på en gravsten.

På kyrkogården vid Mariakyrkan i Sigtuna börjar det dyka upp flera stycken, mitt bland alla gamla vackra gravstenar. Att man har bilder hemma och i minnet är en sak - men att vi andra skall se in i ögonen på den som gått bort känns obehagligt.

Jag tycker man kan visa respekt för andra sörjande och låta kyrkogården och gravstenarna vara en stilla plats och inget stort monument över den som gått bort. Sorg är något man bär med sig genom livet - men att basunera ut vem som ligger där med en bild så vi andra kan se, nej det är inte ok.

Om vi skall ha minneslund utan stenar - kan vi ju då även ha platser där man har stenar med bilder i så fall. Då kan vi andra välja att gå dit och ”titta” om vi vill - men absolut inte bland ”vanliga” gravstenar.

Den som beslutar om gravstenens höjd och färg mm bör även kunna säga ifrån om den sörjande vill ha en bild. Det måste finnas vissa regler annars kan ju en kyrkogård börja se ut hur som helst.