Insändare Upplevelserna av otrygghet i Märsta, Sigtuna och Rosersberg går inte att tänka bort. Allt för många våldsamheter har hänt i våra mest utsatta områden under allt för lång tid, allt för mycket vardagskriminalitet och drogmissbruk har brett ut sig i allt lägre åldrar, för att inte känslan av utsatthet, ensamhet, marginalisering och maktlöshet måste tas på djupaste allvar. Ingen får längre lämnas ensam åt sitt eget öde av verklig eller upplevd otrygghet om det finns något som vi medmänniskor kan göra för att stödja varandra. Och det finns det.

Åtskilligt görs redan av det civila samhällets många olika ideella organisationer och församlingar. Men det finns betydligt mer att göra för den som vill.

Nätverket Nu Stoppar Vi Våldet, skapades från ena veckan till den andra efter det uppseendeväckande mordet härom året på en till Valsta nyanländ mamma, med hennes två barn närvarande i lägenheten när hon mördades. Nätverket skapades av kommunens samtliga kyrkor och församlingar, från ortodoxa till muslimska, tillsammans med kvinnojouren och ytterligare aktörer.

Idag är nätverket ombildat till en ideell förening med namnet ”Trygga Tillsammans / Märsta – Sigtuna”. I den kan alla vara med. Just nu inbjuder vi särskilt kommunens idrottsföreningar att vara med. Målet är en så bred lokal folkrörelse som möjligt med en lång rad aktiviteter på programmet. En sådan är att vid allvarliga våldsutbrott och kriser i Sigtuna kommun snabbt kunna mobilisera organisationer och invånare och kanalisera sorg och förtvivlan in i nya manifestationer mot våld och otrygghet.

Det evenemang som inledde vår verksamhet samlade över tvåhundra medborgare i ett fackeltåg från Märsta till Valsta en iskall vinterdag.

Den konsert mot våld och droger med den unga artisten och aktivisten Sebastian Staxet som vi arrangerade i Kulturrum/Kunskapens Hus i Märsta, samlade omkring trehundra unga. Sebastian är en av landets mest inflytelserika predikanter bland unga, mot våld och droger, eftersom han själv i sitt djupaste mörkret verkligen vet vad han talar om.

Den konserten inleddes med att Hassan Zubier från Märsta tog sig in på scenen i rullstol, och från första stund, även rakt in i den unga publikens hjärtan.

Hassan Zubier är kanske vårt allra bästa exempel på djupaste medmänsklighet och civilkurage. Det var Hassan som förra året grep in under en pågående knivmassaker på Salutorget i Åbo, räddade sin flickvän och därför attackerades av knivmannen och förlamades med fyra hugg i ryggen och bröstet medan han försökte rädda livet på ytterligare en kvinna som avled i hans armar. Just i dessa dagar belönas han dessutom med den finska presidentens medalj för livräddande insatser.

I samband med Valborgsmässoafton i år inledde vi ett samarbeta med de oförtröttliga Nattvandrarna i Sigtuna kommun och ägnade kvällen åt att markera vuxennärvaro och att samtala med ungdomar i Valsta.

Vi deltar vid Valstadagen, presentera oss och lyssna till vad människor vill berätta från sin vardag. Mycket av otrygghet i våra utsatta områden har sina rötter i upplevelser av att allt för få lyssnar, allt för få bryr sig och att allt för få gör någonting åt det som leder till utanförskap, maktlöshet och marginalisering.

Det vill vi ändra på. Ett sätt, förutom allt ovan, är genom ytterligare mobilisering av alla goda krafter i Sigtuna kommun, opinionsbildning, attitydförändring och politisk påverkan. Det kan vi göra ännu bättre när nu allt fler engagerar sig. Många har fått nog men räcker inte till på egen hand. Vi människor behöver varandra.