Förra året var första gången för galan. Det hela blev en succé och en fortsättning var oundviklig – om man ska tro projektledaren var Bob van den Eijkhof, som var den som initierade det hela från allra första början.

– Det hela började bara på lek, men desto längre vi höll på desto mer på allvar blev det. Efter första galan sa vår rektor, Anneli Hultin, att vi kan kunde göra en tradition av det här. Hon var jättenöjd och stolt. Så då tänkte vi att då fortsätter vi, säger han och tilägger:

– En av huvuduppgifterna på fritids är att vi måste hitta barnens egna intressen och plocka upp dem. Det har visat sig att många barn är filmintresserade.

Artikelbild

| Bakom samtliga filmer finns ett bildmanus.

Sedan förra galan har barnen jobbat med nya filmer. Konceptet går ut på att eleverna först skriver ett bildmanus och därefter spelar in en video mot en grön vägg på skolan för att sedan välja en annan bildbakgrund med programmet Greenscreen.

– Man kan ladda ned vilken bild som helst på internet, så får man den i stället för den gröna väggen, säger Bob van den Eijkhof.

När scenerna var inspelade redigerades filmerna med ett redigeringsprogram och visades på stor skärm under galan.

I år deltog tio filmer där sammanlagt 25 barn var involverade.

Artikelbild

| Det här var andra året som Sätuna filmgala arrangerades i Biokällan i Märsta.

– Vissa filmer var 12 minuter långa och vissa var 20 sekunder.

Hur känns det för dig att ha en sådan här gala?

– Jag är jättestolt över barnens arbete. Sedan är det enorm mycket arbete med allt. Jag har jobbat en till två gånger i veckan med det här.

Två av filmskaparna var Ilada Eknam och Jasmine Ndefi, som både går i klass 4B på Sätunaskolan och som går på fritids efter skolan. Deras bidrag, som de gjort tillsammans med kompisen Amy hette ”Failar”.

– Det handlar om att vi ska faila och att det ska vara roligt, spännande och konstigt, säger Ilada Eknam.

Barnens klasskamrater, föräldrar och syskon fanns i publiken.

– Jag tycker att filmen var bra när vi tittade på den, men det kändes lite pinsamt att visa upp den, säger Jasmine Ndefi.

– Jag tyckte mer det var nervöst, men det gick bra, tillägger Ilada Eknam.

Troligen blir det nu en fortsatt framtid inom filmens värld för tjejerna.

– Jag vill jobba vidare med film, men vad nästa projekt kommer att handla om har jag inte tänkt på ännu, säger Ilada Eknam.

– Kanske kommer min nästa film handla om hundar eller något annat djur, säger Jasmine Ndefi.