Varje fredag samlas ett hundratal muslimer för att be sin fredagsbön vid den lilla lägenheten på Vänortsringen. Eftersom lokalen bara får ta in 30 personer åt gången tvingas de flesta vara utanför huset.

– Så här års får många sitta i snön och be. Det är kallt, även om vi bara ber i 15 minuter, säger Alam Shahidul vars förening har kämpat i över 15 år för en permanent lokal i Märsta för troende muslimer.

Sista mars sägs Sigtuna islamiska kulturförenings hyreskontrakt upp med Sigtunahem på grund av en ombyggnation, vilket tidningen tidigare har uppmärksammat.

Artikelbild

| Sigtuna islamiska kulturförening blir i mars av med sin lokal på Vänortsringen. Varje fredag kommer många muslimer dit för att be.

Sedan i somras har inget nytt hänt i frågan.

– Vi har inte så mycket pengar och har inte råd att köpa mark och bygga en lokal även om vi har 300 medlemmar, säger Alam Shahidul.

Hur kommer nu att lösa situationen?

– Det finns två andra sunnimuslimska föreningar i kommunen som vi hoppas kunna samarbeta med och få vara i deras lokaler. Problemet är bara att det kommer så många på fredagsbönen att inte alla får plats. Men vi skulle kunna hyra en ny lokal tillsammans med dem tillfälligt innan vi kan bygga en gemensamt. Det kan vara ett alternativ.

Artikelbild

| Alam Shahidul är medlem i Sigtuna islamiska kulturförening och har tills nyligen varit ordförande.

Diskussioner med Sigtuna kommun om att hitta en ny lokal och att få köpa mark till att bygga en riktig moské har funnits i flera år.

– Vi önskar hjälp från kommunen, men de säger att de inte har råd, säger Alam Shahidul.

Artikelbild

| Sigtuna islamiska kulturförening blir i mars av med sin lokal på Vänortsringen. Varje fredag kommer många muslimer dit för att be.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) känner till situationen.

– Det är inte kommunens primära uppgift att hjälpa föreningar som inte har någonstans att vara. I det här fallet så har vi inga lediga lokaler, och den mark som kommunen äger ska gå antingen till att bygga bostäder eller till etablering av verksamhet som skapar jobb, säger Holst.

LÄS MER:Medlemmar blir utan lokaler