Karolina Wilczynska och Victor Karlsson från Norrby i Vidbo är professionella biodlare. Totalt har de ett sextiotal bisamhällen runt Märsta och Vidbo. De är bedrövade över vandaliseringen på bikuporna, som stod uppställda vid Odensala kyrkogård norr om Märsta.

– I tisdags mitt på dagen var det någon eller några som hade vält omkull några kupor. På onsdagskväll eller torsdags natt kom de till baka och då slog de även sönder. På platsen låg det halvrökta cigaretter, säger Karolina Wilczynska.

Varken hon eller sambon Victor kan förstå varför någon skulle vilja bina något ont.

Artikelbild

| Mängder av bin dog i samband med vandaliseringen.

– Det här får antagligen allvarliga konsekvenser för bina i och med att de blir väldigt stressade av att det sparkas på kuporna. Vi vet ännu inte hur illa det är och hur många som dött. Förhoppningsvis klarar sig drottningarna, säger hon.

Efter att händelsen uppmärksammats på sociala medier har de fått ett stort stöd och många Märstabor har erbjudit dem platser att ställa upp bikuporna på.

– Det här med biodling är jättestort nu och det är många som är intresserade. Bina har en enormt viktig funktion i naturen. Skulle bina försvinna skulle vi människor inte klara oss. Jag pratade med prästen som var ledsen över vad som hänt. Han sa att det var många kyrkobesökare som uppskattade ljudet från surrande bin i lindarna på kyrkogården, säger Karolina Wilczynska.

Ekonomiskt får även vandaliseringen konsekvenser. En bikupa med bisamhälle kostar ungefär 3 500 kronor. Nu har bikuporna bortagna från Odensala kyrka och uppställda hemma i Norrby.

– Är det så att personerna som gjort det här kommer till insikt över ved de gjort, ber om ursäkt och lovar att inte göra om det så kan vi tänka oss att ställa tillbaka bikuporna, säger karoline Wilczynska.

Händelsen är polisanmäld.