För fyra år sedan började Sigtunahem reno­vera sina gamla lägenheter byggda under 1950– och 1970–talen. Bostadsföretaget har 2  400 lägenheter som ingick i det så kallade ­miljonprogrammet. Ombyggnaden ska vara klar 2018–2019. Hittills har 784 lägenheter fått ett ansiktslyft. De försöker hinna med 300 lägenheter om året.

– Vi ligger rätt i tid. Vi har fördubblat takten och ökat tempot för att bli klara då vi ska, säger Margareta Grass, projektkoordinator på Sigtunahem.

Sigtunabygden träffar Margareta Grass i en visningslägenhet i mycket svart och vitt, där allt är nyrenoverat – en så kallad maximodell.

Artikelbild

| Pia Lindqvist oroade sig för att det skulle vara för trångt att bo med hundarna i baracken, men det har gått bra.

Innan renoveringsarbe­tet får hyresgästerna nämligen välja hur mycket jobb som ska läggas ned på deras lägenhet. Då får man välja mellan mini–, midi– eller maximodellen.

Mini betyder att bara det allra nödvändigaste byggs om, som nya stammar, nytt badrum, ny el och ventilation. Midi är som mini men med ett nytt kök.

– Mini är det ­vanligaste valet. Väldigt få väljer maxi för då blir det en ­högre hyreshöjning, säger Margareta Grass.

Hyran ökar baserat på en trea på 77 kvadratmeter med 902 kronor för mini, 1  892 kronor för midi och 2  040 kronor för maxi.

Artikelbild

| Vardagsrummet i baracken.

Hur finansieras ­ombyggnaden?

– Genom hyreshöjning kopplad till själva ombyggnaden, säger Kicki Björklund, Sigtunahems vd.

Artikelbild

| Margareta Grass, projektkoordinator på Sigtunahem i en visningslägenhet, maximodellen.

Sigtunahem har också sålt fastigheter.

Vad är den totala ­kostnaden?

– Det går inte att räkna ut ännu eftersom alla hyresgäster inte har valt modell. Men om alla skulle välja mini blir kostnaden 1,2 miljarder kronor.

För de drygt 700 lägenheter som Sigtunahem redan byggt om har cirka 75 procent valt mini, övriga 25 procent midi eller maxi.

Många av hyresgästerna vars lägenheter ska byggas om får bo i baracker, då renoveringsarbetet pågår i fem till åtta veckor.

Pia Lindqvist från Magnegatan är en av dem. Hon tycker att det är toppen.

– Det känns som att bo i en sommarstuga.

Hon låter Sigtunabygden kika in i sitt tillfälliga hem, där även hennes 20–årige son samt två hundar och en katt bor. Där finns ett litet kök, ett vardagsrum, ett sovrum och ett trångt badrum. Rummen är inredda med köksmöbler, divansoffa, soffbord, skåp, tv–bänk, golvlampa, dammsugare och en dubbelsäng, möbler som Sigtunahem står för.

Pia Lindqvist har valt det dyraste, maxialternativet, som betyder en hyreshöjning med 1  600 kronor per månad för hennes tvåa. Det är ändå billigare än att hyra i en av Sigtunahems nyproduktioner på till exempel Sleipnergatan och Vikingavägen, säger hon.

– Hyresrätterna på Magnegatan och Ymergatan har de lägsta hyrorna i hela Märsta.

Hon är nöjd med hur Sigtunahem skött renoveringsprojektet.

Nicklas Isaksen, Hyresgästföreningens ansvarige för ombyggnadsfrågor, berättar att det inte finns några allvarliga klagomål, utan många är nöjda med hur allt gått till.

– Det finns alltid frågor, men de har gått att lösa