En tidig kväll i mitten av september drabbades en kemtvätt i Valsta centrum av inbrott. Ägaren Selve Yossef berättar för tidningen att vittnen har sett händelsen. Två personer med mössor på huvudet slog sönder dörren och kröp under för att komma in i lokalen.

De fyllde en filt med jackor, rullade ihop och drog ut den.

– Hittills vet vi med säkerhet att tre-fyra dyra jackor försvann.

De polisanmälde händelsen dagen därpå och väntade hela dagen på att polisen skulle komma, men polisen dök aldrig upp.

– Vi blev irriterade, arga och mycket ledsna. Mycket besvikna. Det händer många saker här i Valsta centrum, säger Selve.

Hon berättar att de är trötta på vad som pågår i centrumet.

– Det är mycket knark. Vi ser hur personer ger pengar till varandra, personer som springer från en bil till en annan och en annan. En gång hittade min man en påse droger på golvet i centrumet. Vi vill snart flytta härifrån.

Kommunpolisen Jonas Junered svarar att anmälningar där det inte finns möjlighet för ingripanden alltid är nedprioriterade.

– Tyvärr kan vi inte åka på alla ställen, säger han.

En man, som skulle hämta en jacka, kom till centrumet dagen efter inbrottet. Jackan var en av de jackor som blev stulna. När han lämnade kemtvätten och var på väg ut från centrumet blev han stoppad av en grupp unga män. De ville ha hans plånbok och mobiltelefon.

Som tur var gick några ordningsvakter i närheten och rånarna sprang iväg. Han valde att inte polisanmäla saken av rädsla, då han och hans familj har ofta besökt Valsta centrum.

Att offer även väljer att inte polisanmäla på grund av rädsla, vad säger du om det?

– Det är ledsamt och fruktansvärt att man är rädd för att anmäla, men en tystnadskultur har vi tyvärr i vårt polisområde. Man vill inte anmäla, eller vara med i rättsprocessen med sina namn. Det är jätteolyckligt. Den uppfattningen är relativt vanlig i Sigtuna kommun, och i de flesta förorter i Stockholm. Oftast är det obefogat men det är ett problem att behöva lägga ned prioriterade utredningar på grund av att vittnen inte vågar berätta, på grund av hot. Det är en utmaning vi har, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Den värsta tystnadskulturen sker mellan kriminella grupperingar, enligt honom.

– De blandar inte gärna in staten och det är ett parallellsystem som är farligt.

Läs mer:

Droghandel ökar runt Valsta

Så luras äldre i Märsta

Är Valsta en no-go-zon?