Värst drabbat är nybygget vid Sigtuna Stadsängar på Ragvaödsbovägen som haft oönskade påhälsningar vid åtta tillfällen. Bygget vid Steninge Slottsby har drabbats två gånger och hela sex gånger har tjuvar slagit till i Rosersberg.

Sedan september har det skett elva gångar på olika platser i kommunen. Totalt handlar det om 23 anmälda brott där flera av dem är kopplade till närliggande dagar.

Allt är olöst.

Det här förbryllar polisen.

– Vi saknar uppgifter om var godset tar vägen. Vi saknar också tips om den här typen av inbrott och vi har väldigt lite uppgifter om de här stölderna. Vi bedömer att flera av de här stölderna är organiserade och omfattande. Vi bedömer också att det måste vara flera inblandande och att man måste ha en kunskap om byggen. Sedan måste man ha en kedja för avyttring eller häleri, säger kommunpolisen Jonas Junered.

Vad handlar det om för något som stjäls?

– Det är olika sorters verktyg, maskiner och utrustning. Det är dyra saker. Jag kan säga att det i flera av de här stölderna handlar det om hundratusentals kronor. De vet vad de vill ha. Det finns business i det här.

Enligt polisen har en markant ökning av den här typen av stölder skett under 2018.

– Det här pendlar fram och tillbaka, men nu ser vi definitivt en ökning av den här brottstypen i Sigtuna. Och den ökar i hela Storstockholm. Så är det, säger Jonas Junered som ser svårigheter med det förebyggande arbetet.

– Det finns utmaningar med byggarbetsplatser. Det frekventeras ofta av flera olika företag, underleverantörer med mera, fortsätter han.

I dagsläget finns inga misstänkta.

– Vi har en teori om att det kan vara flera ligor eller gäng som är i gång. Vi känner till några av dem som har varit aktiva tidigare. Men när det gäller de här stölderna vågar vi inte säga att det är så. Vi tar tacksamt emot alla tips vi kan få om de här stölderna, säger Jonas Junered.