Mitt i Sala backe, mittemot centrumet i ett hus byggt på 1950-talet, hittar man Bageri Brantingstorg. Och hit hittar uppenbarligen många. Under kafépatrullens besök gästas stället av allt från föräldralediga till arbetare i blåställ och pensionärer. Inte så svårt att förstå; detta är ett avslappnat fik där de flesta torde känna sig välkomna. Konditoriet balanserar lyckat på den fina gränsen mellan tradition och nytänkande; här finns klassiska bakelser och en till stora delar bibehållen 50-talsmiljö - men också modernt fräscha lunchalternativ och nydanande bakverk.

Kafépatrullen ger räksmörgåsen (62 kr) en chans, och finner en klassiker utan krusiduller. Mackan är förvisso rätt liten, men de handskalade räkorna är smakrika och proportionerna bra. Ciabattan med brie- och salami (55 kr) är en rejäl och mättande skapelse med mycket sting från salamin. Brieosten hade dock kommit mer till sin rätt om mackan inte varit så kall. Kycklingtoasten (60 kr) är gjort på grovt bröd och fylld med en god och krämig kycklingröra. Den serveras föredömligt med en generös hög sallad, men dressingen borde ha kommit i en separat skål i stället för att som nu flyta ut och dränka toasten.

Utbudet av kakor och bakverk är stort och färgglatt. En av konditoriets specialiteter är muffins, testa gärna after eight-varianten (22 kr) vars dos mintchoklad helt klart höjer en annars traditionell chokladmuffins. Solöga är namnet på ett bakverk med mandelbotten som toppats med choklad- samt citronkräm (23 kr). En kombination som delar kafépatrullen - fräscht eller bara märkligt? Bäst är hur som helst den hemmagjorda kolan (12 kr): smaken är fyllig och segheten perfekt.

Artikelbild

Den som kommer för att köpa med sig en bulle missar kanske i farten själva serveringen, som ligger lite gömd en halvtrappa ner. Men käka den där bullen på plats, om du har tid, för lokalen är ljus och luftig med en soffgrupp i ena änden och bord och stolar i den andra. Här skulle man kunna sitta länge och spana på det stillsamma stadsdelslivet genom de stora fönstren, eller försjunka i någon av de många tidskrifter som finns att låna. Och snart ställs ju utemöblerna ut på den stora terassen.
Alla stadsdelar borde föräras en pärla som Bageri Brantingstorg.