United Spaces, Nordens ledande aktör inom coworking, öppnar under våren i Swedavias nybyggda kontorshus Office One på Arlanda. Men redan hösten 2017 startade Betongfabriken i Wenngarn, ett kontorskollektiv som drivs av två ­systrar från Odensala – Anette och Suzanne Wilnersson – tillsammans med kompanjonen Carina Nordlander.

Coworking i Betongfabriken är inrymt på tre plan med gym och kontor, både öppet kontorslandskap och kontorsrum.

– Det närmaste begreppet för coworking är kontorshotell, men coworking är en mycket mer aktiv form av ett kontorshotell, säger Anette Wilnersson.

Artikelbild

| Här finns ett meditationsrum. På bilden: Systrarna Anette och Suzanne Wilnersson från Odensala.

Kontorshotell säljer främst arbetsplatser, men coworking eller kontorskollektiv är inte bara en fysisk plats, utan en kollektiv gemenskap.

– Vi är närvarande i våra medlemmars verksamheter. Vi lyssnar på vilka utmaningar de har, och vi skapar aktiviteter som gör att man träffas och utvecklas tillsammans.

Ett arbetssätt som är vanligt inom delningsekonomin.

Nu när coworkingtrenden har vuxit hör företag av sig och vill flytta flera anställda från sina egna lokaler för att befinna sig i ett coworking-sammanhang, enligt Anette Wilnersson.

Artikelbild

| Luis Palma Aguirre sitter i Coworkingkontoret i Betongfabriken: - Här växer man själv och tillsammans. Man får och ger råd och feedback och delar sina kunskaper tillsammans.

– Jag tror att det handlar om att få inspiration från flera olika människor. När olika branscher möts uppstår nya affärer.

Vissa coworkingställen har en speciell inriktning, exempelvis mot kommunikation och medier. Coworking i Betongfabriken har fokus på ledarskap, person- samt affärsutveckling.

Artikelbild

| Systrarna Anette och Suzanne Wilnersson.

– Vi upplever att det är många som inte mår bra i dag, och inte ens är motiverade på sin arbetsplats. En undersökning visar till exempel att 16 procent av svenskar är motiverade på jobbet – så det är många omotiverade människor där ute. Vi följer forskning kring vad människan behöver för att uppleva välmående på jobbet. De parametrar vi tagit fasta på är goda relationer, möjligheter att utvecklas och att göra meningsfulla saker som ger stabil ekonomi. Med det som grund skapar vi sammanhang för att kunna åstadkomma det.

I dag har Betongfabriken närmare 60 medlemmar som representerar ett 40-tal företag.

Artikelbild

| Coworking, Betongfabriken i Wenngarn.

– Alla är inte här samtidigt. Många är ute på uppdrag hos kunder, men detta är deras ”homebase”. Vi skulle kunna bli 300 medlemmar utan att det skulle kännas trångt.

Många kunder bor i Knivsta, Märsta och Sigtuna. De sitter i Betongfabriken cirka en–två dagar i veckan.

Artikelbild

| Coworking, Betongfabriken i Wenngarn, Sigtuna.

Läs även:De tar över hotellet vid Venngarn

Läs även:Hotell Anstalten läggs ner - 25 får gå

Läs även:Aviator flyttar in i Swedavias Office One