Tio kommuners FRG (Frivilliga resursgrupperna) träffades under lördagen på Märsta brandstation och Kolsta konferenscenter för att samöva inför krisberedskap.

Totalt var det 125 medlemmar från FRG som deltog under dagen för att lära sig mer om allmän brandsäkerhet, radiokommunikation, utrymningsövning vid katastrofer samt andra hjälpen.

Medlemmarna delades in i fyra grupper som alternerade på de olika stationerna.

Artikelbild

| Ordförande och övningsledare. -Vår uppgift är att agera som krisstöd åt blåljusen under mycket svåra situationer, sa Anthony Ruroro, Ordförande Sigtuna Civilförsvarsförening, FRG-ansvarig och Ole Larsen, övningsledare FRG.

– Man mår bra av att hjälpa. I samband med ett volontärarbete på ett evakueringsboende kom jag i kontakt med FRG-representanter och anmälde intresse, säger Lisa Dahlqvist, som deltog i övningarna för första gången och till vardags jobbar som ingenjör men även är utbildad undersköterska och har varit räddningsledare inom dykning.

Intresset för att hjälpa till under en krissituation i landet har ökat och många nya medlemmar har tillkommit.

– Vi har kommit långt i norrort och många vill engagera sig. Vi har roliga övningar och en fin gemenskap. I dag har vi bland annat haft en kurs som heter ”andra hjälpen” vilket innebär att man lär sig känna igen symptom på sjukdomstillstånd som hjärtinfarkt och stroke och hur man ska agera, sa Ole Larsen, övningsledare FRG.