Under måndagsmorgonen fick demenssjuka på Ymer Äldreboende prova på Bike around, en träningscykel som är till för personer med demenssjukdom eller Alzheimers.

– Bike around är ett hjälpmedel som är utvecklat för att aktivera och stimulera den som har drabbats av demenssjukdom eller annan form av nedsättning, säger Jasmine Dahlberg, produktmanager på robotikföretaget Camanio care.

Allt började som ett projekt på Hälsoteknikcentrum i Halland i samarbete med vårdpersonal och högskola för att ta fram det absolut bästa hjälpmedlet inom demenssjukvård, enligt Jasmine. Den första modellen blev färdig 2013.

Artikelbild

| Lennart Eriksson testar Bike around, en träningscykel för demenssjuka.

– Den utvecklades, och vi fortsätter utveckla produkterna, säger Jasmine Dahlberg.

När Sigtunabygden hälsar på håller tre kvinnor i en nyare modell av träningscykeln, som har funnits i två år.

Ett cykelstyre är placerat framför en rundad och böjd vit skärm, projektorn, där bilder projiceras. Projektorn är kopplad till en dator som hämtar bilder från den virtuella jordgloben Google earth. Nästan hela världen blir tillgänglig.

Snart kommer en pensionär, Lennart Eriksson, som går med rullator. En anställd på äldreboendet förklarar för honom att cykeln kan föra honom till olika miljöer, vilket han tycker är intressant att prova.

Kvinnorna hjälper Lennart Eriksson att sitta ned på en helt vanlig stol, som står framför cykelstyret.

Han kommer från Sundsvall, svarar han på frågan var han är ifrån.

När Jasmine Dahlberg skrivit ned hans gamla hemort på datorn visas en bild på en bilväg ute på landet. Hon ber honom sätta ned sina fötter på pedalerna framför styret, och därmed börjar han "cykla". Bilden rör sig enligt hans rörelser.

– Känner du igen dig? frågar Jasmine Dahlberg.

I början cyklar han tyst.

– Hur länge bodde du där, Lennart?

– Jag var 16 år.

Han bodde då med sin mamma och pappa.

Senare när han cyklar in till staden kommer han ihåg platser.

– På högra sidan kommer det att finnas en hamn, säger han, och trampar på.

Jasmine Dahlberg förklarar att träningscykeln blir som en aktivering. Minnen vaknar till liv då man "cyklar" tillbaka till var man är uppvuxen, eller där man förlovade sig.

– Man kan också få återbesöka orten för sin smekmånad eller besöka platsen där barnen bor. Det triggar igång minnen, och då börjar de prata. De fokuserar på sig själva, sina minnen, vilket ger dem självförtroende. De aktiveras fysiskt också.

Att kunna cykla dit de vill, lugnar ner demenssjuka. När de blir oroliga och vill komma hem så kan de nu genom cyklingen få en känsla av att få "åka hem", säger Jasmine Dahlberg.

Om Sigtuna kommun låter Ymer Äldreboende få en sådan cykel så kostar det cirka 100 000 kronor.