Och fungera – det har det gjort för Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik på Stora gatan i Sigtuna. I juni slogs portarna upp – och sedan dess har det rullat på över förväntan.

– Kalkylen jag först gjorde fick jag snabbt revidera och göra om. Jag har sålt betydligt mer än jag först hade trott. Jag är förvånad över hur mycket som spenderas. Kundsegmentet är väldigt brett. Det är alltifrån tvååringar upp till 95 plus. Här handlar alla kategorier av människor, för alla gillar godis och choklad, säger ägaren Maria Collin när tidningen besöker affären.

Vad är hemligheten till att butiken blivit så populär?

Artikelbild

| I påsktider är butiken fylld med produkter.

– Jag tror att det här är något som har saknats i stadsbilden, det säger många som kommer in här och handlar. Sedan har jag ett av de bästa butikslägena på hela gatan.

Sedan tidigare finns RC Chocolat lite längre ned på Stora gatan, som även de har chokladförsäljning.

– Men jag ser oss inte som konkurrenter. De har visserligen också kvalitetsprodukter som är gjorda från grunden, men de har mer praliner och har mer och mer utvecklats till ett café, fortsätter Maria Collin.

När lokalen blev ledig för nära ett år sedan behövdes inte någon längre betänketid för Maria Collin. Tidigare låg här ett skrädderi.

Artikelbild

| Läget för butiken är mitt på Stora gatan i Sigtuna stad.

– Då började det snurra lite grann i huvudet. Det första jag gjorde var att erbjuda Chokladhjulets ägare lokalen, men de sa att de inte hann med ytterligare en butik. Då bestämde jag mig för att göra det själv, säger Collin som tidigare har jobbat ett 15-tal år på Destination Sigtuna.

– Någonstans har det här legat och grott i bakhuvudet, för jag vet ju vad folk har frågat efter när jag jobbade där, fortsätter hon.

Artikelbild

| Det mesta av de handgjorda kvalitetsvarorna tillverkas i Chokladhjulets fabrik i Älvkarleby

Augusta Janssons konfektyr och karamellbutik drivs som franchise enligt ett avtal med företaget Chokladhjulet som äger det anrika varumärket från 1882. Det mesta av de handgjorda varorna tillverkas i Chokladhjulets fabrik i Älvkarleby.

Nu i påsktider är det extra mycket att göra.

Artikelbild

| Läget för butiken är mitt på Stora gatan i Sigtuna stad.

– Risken finns att många produkter kommer att ta slut, men jag ska fylla på så mycket jag kan. Jag kommer att ha öppet hela påskhelgen, säger Maria Collin.

Ett annat tecken på att butiken har varit uppskattad var att Maria Collin var nominerad till Sigtuna kommuns näringslivsgala som Årets nyetablering tillsammans med Sigtuna Hundhus och Sigtuna Crêperie.