Under juli visas fyra separatutställningar och en samlingsutställning i Sigtuna Kulturgård.

Det är det europeiska samarbetsnätverket Art network Co-operation Europé (artnetco) som fram till 26 juli hyr gården för att arrangera utställningar.

Initiativtagare till organisationen är Märstaborna Kenneth Engblom och Rita Gustavsson.

Artikelbild

| Make over, installation av Erika van Vulpen

– De gör det möjligt för konstnärer att ställa ut i bra lokaler. För mig är samarbetet och tillgången till lokalen hundra gånger mer värt än det jag betalar till artneco – det är ett jätteviktigt initiativ, säger Märstakonstnären Erika van Vulpen, som är först ut med sin utställning ”Grejer & en och annan målning”.

Utställningen är väl värd ett besök för alla som gillar att besöka loppmarknader. Upplevelsen kan nämligen beskrivas som en blandning av att gå på loppis och gå på utställning.

Erika von Vulpen som ursprungligen kommer från Holland, har hittat samband mellan loppisfynd och sina egna tankar och minnen – liknande minnen som även många andra har från sitt liv i Sverige. Hon är fascinerad av detaljer, något som gjort att hon samlat på sig många loppisfynd under årens lopp.

Många blir förvånade, glada och lite fundersamma när de kliver in i utställningen.

Artikelbild

| Erika van Vulpen, installationen "glas som glas". Här kan besökarna prova hur det låter när man slår olika glas mot varandra. Vissa ger ljuva toner, medan andra krockar nästan är helt stumma.

– Ja, det har visat sig att utställningen både är lättillgänglig, eftersom många ser saker de känner igen och börjar prata om det – samtidigt är det inte vad besökarna förväntar sig när de kliver in här, och det gör det lite svårt, säger Erika van Vulpen.

Hon visar installationen Circle of Love som byggts upp av allt från Pez (godisleksaker i plast) till plåtburkar och samlartallrikar i porslin.

Artikelbild

| Erika van Vulpen "Andra äktenskapet" installation gjort av stengods från tidigare fabriken i Steninge i Sigtuna kommun. En gubbe gick sönder men sedan dök en ny friare upp.

– Jag blev inspirerad av en naturfilm om blåsfisken. Hannen är bara cirka 2 centimeter men jobbar allt vad han kan för att skapa en vacker 2 meter stor cirkel för att få en hona att lägga sina ägg i mitten, säger Erika van Vulpen.

Det märks att hon till vardags arbetar som ateljerista på en skola. På fyra ställen i utställningen finns chans för både vuxna och barn att delta.

Artikelbild

| Märstabon Kenneth Engblom, en av grundarna av artnetco med utställaren Erika van Vulpen på trappan till Sigtuna kulturgård.

Här finns exempelvis en balja med sand där besökarna kan rita en egen Circle of Love. I ett hörn ligger ett pussel som ska bli klart under utställningsveckan och vid installationen ”Glas som glas” stannar många till för att testa vilken klang olika glas har när man slår dem mot varandra.

Kenneth Engblom, som själv målar, vill inte göra så stor sak av själva nätverksarbetet som han och Rita Gustavsson driver. Detta trots att de hittills har haft 58 utställningar med 190 deltagande konstnärer från hela 24 länder som ställt ut i åtta länder.

– Det började med att vi ville hjälpa svenskar att ställa ut i Estland och estländare att ställa ut i Sverige, sedan expanderade det, säger Kenneth Engblom.

Erika van Vulpen säger att hon aldrig skulle haft råd eller mod att på egen hand satsa på en sådan speciell utställning som den hon visar i Sigtuna kulturgård fram till 5 juli.

6 juli tar Sigtunabon Marita Hörk Suomalainen över. I utställningen ”Naturen inpå livet” visar hon målningar fram till 12 juli. Samma datum visas på övervåningen skulpturer och målningar av Lisa Leander Ahlgren & Lena Ehn i utställningen "Samspel ll'

– Vi avslutar 13–26 juli med en samlingsutställning kallad Tillsammans i Sigtuna med konstnärer från Estland, Grekland, Spanien och Sverige. Då visas skulptur, måleri, teckning, tryck och tyg, berättar Kenneth Engblom.