Valet

Efter fyra raka valförluster segrade de borgerliga partierna. Allianspartierna vann tydligt i kommunalvalet, med Moderaterna som största parti med 32,4 procent av rösterna. De behöver därmed inte ingå i förhandlingar med Sverigedemokraterna som inte har en vågmästarroll i kommunen. Alliansens valbudskap fokuserade på stabilitet, ordning och reda i ekonomin och hårda prioriteringar på välfärdens kärnområden.

Politik

Artikelbild

| Spiran från himlen - då klockstapelns spira anlände med helikopter i Sigtuna.

Sprickan inom Socialdemokraterna gjorde att flera förtroendevalda inom S lämnade sina uppdrag under mandatperioden. Bland annat på grund av ”ett ledarskap de inte kunde stå bakom”. Valsta/Steninge socialdemokratiska förening fick nog och skrev ett klagomål om mobbning, härskarteknik och kränkningar inom partiet, framför allt via sociala medier.

Brott

En fritidsledare från Sigtuna dömdes till två års fängelse för grovt barnpornografibrott och kränkande fotografering. Mannen ska också betala skadestånd till 95 utsatta pojkar. Rättegången mot fritidsledaren var en av vårens mest uppmärksammade i Attunda tingsrätt. Efter den fällande domen erkände även Sigtuna kommun att de hade gjort fel.

Integration

Artikelbild

| "Det är som att bo på ett minislott", säger Malek Hijazi, vd, Crew hotel i Rosersberg.

Flera nyanlända familjer, omkring 20 hushåll, riskerade att förlora sin bostad i början av året – men några av familjerna fick vistelserna i sina jourlägenheter förlängda.

Kultur

Artikelbild

| "I am a country girl", säger Carola Häggqvist.

Konsthall Märsta stängde i somras, något som många konstentusiaster protesterade emot. Lokalen ska framöver anpassas till att bli en träffpunkt för seniorer. Kampen om att få tillbaka en konsthall fortsätter.

Sport

Artikelbild

| Under hela året har familjen Rezai varit rädd förlora sin jourlägenhet. På bilden: Anisa och Nafisa Rezai med Lena Edberg.

Det klassiska skridskoloppet Vikingarännet ställdes in på grund av dålig ekonomi – men i stället föddes Sigtunarännet. 700 skridskoåkare intog isen när det var premiär.

Skånelas herrar var med i toppen av handbollsallsvenskan, men missade en kvalplats till högsta serien i den sista omgången. Skånelas damer vann sin måstematch i kvalet – och blev kvar i allsvenskan.

Artikelbild

| Några konstentusiaster protesterade mot stängningen av Konsthall Märsta.

Wings tappade andraplatsen i den sista kvalomgången och ­åkte ur hockeyns division 1 ned i division 2, vilket var en stor missräkning. Detta efter att klubben förlorat mot Värmdö 1–2.

Utbildning

Artikelbild

| Anders Vestermark, huvudskyddsombud, Arlandagymnasiet.

Från 50 anställda inom vuxenutbildningen på Arlandagymnasiet har antalet sjunkit till knappt 30. Från januari 2019 finns det endast tre Komvuxkurser kvar. Det handlar om auktorisering av vuxenutbildningen, vilket betyder att kommunen har gått med i ett samarbete i norrort, Vux Norrort. Nästa år kommer även SFI auktoriseras. För eleverna betyder det längre resor utanför sin kommun.

Rosersberg

Ett nytt hotell, Crew hotel, nära Norrsunda kyrka, har öppnat. Postnord har öppnat ett nytt tullager som förvarar försändelserna från länder utanför EU innan utdelning. Omkring 12 000 bilar per år kommer också att transporteras till Upplands Motors nya leveransanläggning som har smygöppnat i oktober.

Steninge

Steninge slottsby expanderar och superstjärnan Carola Häggkvist flyttade in. Hon förvandlade en lada till konserthall, och hennes julkonserter blev slutsålda. Hon har redan idéer om kommande konserter i vår och i sommar.

Sigtuna stad

Klockstapeln invigdes efter en stor bedrift att återställa den. Spiran anlände med en helikopter. Sedan den gamla klockstapeln eldhärjades 2016 har Sigtunabor samlats för att skänka pengar för att återuppbygga klockstapeln, som troligen var från 1600-talet.

Valsta

Det satsas hårt på att förbättra tryggheten, framför allt kring Valsta centrum. Ordningsvakter har anlitats, men öppen droghandel förekommer fortfarande och har till och med eskalerat, enligt polisen. För att motverka detta har polisen satt upp övervakningskameror kring Valsta centrum. I den nya kommunbudgeten, som nyligen klubbades igenom, kommer Valsta centrum även att få en ny attraktion: En ljuspark.

Märsta

Fortsatt utveckling av Märsta centrum pågår. Clas Olsson och Subway flyttade in, parkeringsgaraget utökades med ett hundratal platser och det byggs 200 nya lägenheter.