Sommaren brukar vara högsäsong för Sigtuna stad. Många kryssningsfartyg och gruppresor har utflykter till Sigtuna. Men de senaste dagarna har man märkt av en avmattning av andra besökare, primärt sådana som är på semesterresa eller från närområdena, enligt Eva Camél Fuglseth, vd på Destination Sigtuna.

– Besökarna från närområden åker hellre ut och badar. Så många kommer till turistbyrån för att fråga om var man kan bada. Det är framför allt många barnfamiljer som vill svalka sig. Dagsturister väljer att åka till en badstrand i stället för stadsmiljön när det är så här varmt, säger hon.

För Ludvig Harryzon, ägare till butiken Sigtuna Sport Uteliv, går affären på Stora gatan bra.

Artikelbild

| Stora gatan, Sigtuna

– Mycket badrelaterat såsom badkläder, flip-flops som säljs. De flesta kunder kommer på förmiddagarna innan den verkliga hettan slår till.

En svårighet har varit att många är ute efter samma saker så har det tagit slut, men nu är det påfyllt igen, säger Ludvig Harryzon.

Maria Collin, ägare till den nyöppnade godisbutiken Augusta Jansson berättar att det går bra trots värmen.

– När chokladen inte säljer så bra i värmen går karamellerna desto bättre!

Artikelbild

| Enligt Ludvig Harryzon, ägare till butiken Sigtuna Sport Uteliv, säljs mycket badkläder och flip-flops.

I extremhettan vill också många ha fina fötter, enligt Lotta Tilling som driver Sigtuna medicinska fotvård.

– Många av mina äldre kunder har det ganska tufft i värmen - men många tar sig ork för fotvård. Sedan vid fint väder vill alla ha fina fötter så jag har fullt upp, vilket är jätteroligt.

Försäljning av glass och dryck har ökat markant hos Sigtuna creperie, enligt ägaren Ludvig Nordensson.

– Det vi också har märkt är att folk tar en senare lunch än vanligt och vi har fler middagsgäster då vi har utökat våra öppettider.

Och vad beställer folk oftast i sommarhettan?

– Vi säljer mycket galetter och crêpes precis som vanligt. De populäraste på menyn just nu är vår crêpe med jordgubbar och vaniljglass och vår galette med kallrökt lax, sojamajonnäs och salladslök.

Läs mer sommarartiklar:

Vart har alla blomster tagit vägen?

Så går flyget i hettans spår

Sigtuna kulturgård satsar framåt