Efter att ha ratats i uttagningen till sommarens fotbolls-VM i Ryssland valde Jonas Eriksson att bryta med det som har präglat hans liv mer än något annat de senaste 20 åren.

Att han fyller 45 år nästa år spelade in då det är åldersgränsen för att få döma internationella mästerskap.

Chansen skulle inte komma tillbaka.

Artikelbild

| Den så kallade "brutalbänken" är Jonas Erikssons favorit på hans gym WE i Sigtuna. "Jag brukar köra 25 stycken", säger han.

Sedan dess har han varit tv-expert i SVT:s VM-sändningar, föreläst över hela landet och jobbat en del med gymkedjan WE som han äger tillsammans med ishockeyprofilen Niklas Wikegård.

– Den ena dagen är inte den andra lik, vilket är roligt. När jag slutade döma bestämde jag mig för att inte göra något speciellt det första halvåret. Det vill säga att inte ta ett nytt jobb, utan landa i hur det kändes, säger Jonas Eriksson.

Nu har över ett halvår gått – och situationen är i princip oförändrad.

– Jag trivs jättebra med livet. Men det är klart att det har funnits en viss ovisshet med tanke jag har slutat med något som jag har gjort så länge. Jag har varit fotbollsdomare sedan jag var 13 år, dömt allsvenskan i 18 år och internationellt i 16 år, och så sluta med det … Vad händer? Jag gick in i VM-studion rätt snabbt och har haft mycket att göra under hösten. Jag har varit efterfrågad som föreläsare och tackar nej till mycket. Jag skulle kunna fortsätta som nu, men jag har en del förfrågningar som jag kan hoppa på, men det ska stämma med familjen också.

Artikelbild

| I höstas sprang Jonas Eriksson maraton för första gången i livet i New York. Hans tid blev 3.44. "Jag hade hoppats springa på 3.30, men benen höll inte", säger han.

Det handlar långt ifrån om någon panik beslutsmässigt. För pengar har han. När Jonas Eriksson tillsammans med sina delägare i dåvarande tv-rättighetsbolaget IEC in Sports sålde det till franska Lagardère 2007 blev han mångmiljonär över en natt. Enligt medieuppgifter från den tiden handlade det om 75 miljoner kronor in på bankboken.

– Det var en kul resa. Vi tittade in i framtiden och köpte upp rättigheter inom tennis, simning, friidrott, volleyboll och badminton, och det växte enormt och vi omsatte nära en halv miljard kronor när vi sålde det 2007, säger Jonas Eriksson.

Artikelbild

| För tillfället föreläser Jonas Eriksson för näringsliv och företagar ett par gånger i veckan.

Rent krasst behöver du väl inte jobba?

– Så är det, men alla som känner mig vet att jag inte är en människa som sitter ned och tar det lugnt, utan jag vill ha en full agenda med massa saker att göra. Jag stimuleras av utmaningar i alla olika former, både inom sport och företag.

Artikelbild

| Jonas Eriksson, den tidigare proffsdomaren på hans gym WE i Sigtuna.

När vi ses på gymmet i Sigtuna märks det tydligt att Jonas Eriksson är populär. Alla hälsar och flera rycker i honom och vill berätta saker som har hänt eller få tips till träningen.

– Jag kan inte namnen på alla, men alla ansikten känner jag igen, säger han.

Artikelbild

| Jonas Eriksson, den tidigare proffsdomaren på hans gym WE i Sigtuna.

Att Jonas Eriksson och familjen hamnade i Sigtuna för 13 år sedan var egentligen en slump.

– Min fru var gravid och vi bodde i en lägenhet i Stockholm. Vi åkte runt och tittade på olika ställen och funderade på att köpa ett hus. Jag reste mycket då och det var nära till Arlanda, och det var inte helt fel. Vi såg en annons om ett hus på Munkholmen och det blev ingen större budgivning och räntorna var låga, då tyckte min fru att vi skulle slå till.

Artikelbild

| Jonas Eriksson, den tidigare proffsdomaren på hans gym WE i Sigtuna.

Hur var det att flytta hit?

– Vi acklimatiserade oss jättesnabbt. Sigtuna är fantastiskt. Folk hälsar på varandra här och man lär känna nya människor hela tiden.

Till sist, hur ska du fira jul?

– Det kommer jag att göra med familjen. Jag kommer att vara ledig och träna varje dag. Det gör jag varje jul. Det är perfekt och komma bort och vara själv någon timme och maten smakar bättre efteråt.