41-åringen från Märsta har inte körkort - och har tidigare dömts för att ha kört utan behörighet. Ändå satte han sig i förarsätet den 3 maj 2017 och körde iväg med sin kompis. Både han och kompisen var alkohol- och drogpåverkade under färden.

De körde fort genom 30- och 50-vägar, även på fel sida av vägen och vid flera tillfällen var de nära att kollidera med andra bilar. 41-åringen gjorde flera trafikfarliga val, bland annat i en korsning och en cirkulationsplats, där det fanns andra bilar.

Han kolliderade med en släpvagn och körde slutligen in i fronten på en annan bil som ett äldre Märstapar färdades i. Äldre parets bil flyttades cirka tio meter bakåt vid kollisionen.

Kvinnan dog omedelbart och hennes man avled några dagar senare på sjukhus.

Den dödliga kollisionen skedde i en korsning vid Stationsgatan och Fasanvägen/Tvärvägen.

Under utredningen hävdade 41-åringen att han körde fort för att han ville undkomma polisbilen som körde efter honom. Han ville inte bli gripen för rattfylleribrott och bli av med sin bil. Hans kompis höll med honom - att körningen gick ganska bra tills polisen började jaga dem.

En del av förhören med poliserna har därför handlat om deras skyldighet att självmant avbryta ett förföljande. En förundersökning inleddes för att se om poliserna gjort fel, men den lades ner.

41-åringen döms nu för flera brott: vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning och narkotikabrott. Han döms även för andra brott, som lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål, och vapenbrott.

Han får fängelse i fyra år och sex månader. Han ska även betala sammanlagt över 250 000 kronor i skadestånd till Märstaparets söner.

Men 41-åringen har tidigare dömts för ungefär samma typer av brott 2003, 2013, och 2014. Han har blivit villkorligt frigiven två gånger.

Tidigare i år, tre månader innan vansinnesfärden, dömdes han också för flera brott som misshandel, vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott.

41-åringen har uttryckt en önskan om att få delta i behandling för sin alkoholproblematik.

Läs mer:

Man döms för dödliga färden i Märsta