"Förutom att gubbarna har någonstans att spela kortspel har det alltid pågått illegalt spel om väldigt stora summor där," skriver en person om den misstänkta illegala spelverksamheten i Valsta.

Sigtunabygden har tidigare rapporterat att det finns misstankar om illegal spelverksamhet i en lokal på Bragegatan i Valsta. Lokalen är Valstaskolans före detta musikpaviljong. Den har använts av Valsta syrianska förening under många år. Lokalen ägs av Sigtuna kommun, men omständigheterna kring hyreskontraktet är snåriga.

På hyreskontraktet från hösten 1997 står att det är Valsta syrianska förening som fått hyra lokalerna. När Sigtuna kommun genom en advokatfirma skulle avhysa föreningen från lokalerna stoppades avhysningen. Orsaken var att mannen som flera pekade ut som ordförande vägrade att ta emot delgivningsbeslutet från kommunens advokat, med hänvisning till att föreningen gick i konkurs 2014.

Flera läsare har nu dock kontaktat Sigtunabygden och bekräftar att det har förekommit illegalt spel i lokalen. En kvinna skriver att hon och flera andra familjer har drabbats hårt ekonomiskt av klubbens verksamhet, genom att flera män spelat bort stora summor.

Enligt personen är det högsäsong för illegalt spel från september fram till över nyår i lokalen.

"Så länge dessa personer haft en lokal, först på Valstavägen 60, i Valsta centrum och nu i skolans gamla lokal, har det förekommit illegalt spel. Vi fruar har alltid försökt få kommunen att reagera. Men vi har alltid fått till svar att så länge man har lokalen till den målgruppen man ska ha den till, och den inte är öppen för allmänheten kan Sigtuna kommun inte göra något."

Kvinnan kämpade med att få någon att reagera på den illegala verksamheten i tio år.

"Men jag fick aldrig något gehör från någon på kommunen eller av bostadsbolaget Markaryd som var hyresvärd då. Den person som alltid stått bakom de här klubbarna är god vän med en av de Socialdemokrater som fanns med i styret av kommunen tidigare, dessutom satt mannen som står bakom klubbarna i kommunfullmäktige en period. Mygel skulle jag tro."

Ett annat vittne besökte lokalen under tidigt 2000-tal fram till 2010.

– Det spelas olika spel där. Först tror man att det bara är kortspel. Tittar man närmare så sitter någon och skriver i en bok hur mycket folk satsar. Pengarna växlas inte. De hanteras inte öppet heller.

Hur mycket satsade spelarna?

– Oj, summorna är svåra att uppskatta. Men det sitter 25–30 personer vid olika bord. Andra sitter vid spelmaskiner. Det rullar väldigt mycket pengar där. 100 000 kronor om dagen är inte ovanligt tror jag.

Sedan har pengarna från spelklubben använts för att tvätta pengar åt andra verksamheter, enligt personen.

– Hur det har gått till vet jag inte, men det har nämnts tidigare i dessa kretsar. En del restaurangägare kunde komma dit efter stängning och spela med sina rörelsepengar. Förlorade man mycket och inte kunde betala togs ens bil, pizzeria eller restaurang över av dem som drev klubben. Det innebar att vissa kunde satsa väldigt mycket pengar om deras rörelsepengar användes i klubben.

Det såldes även alkoholhaltiga drycker, enligt personen.

– Det var mycket smuggelsprit och det fanns tillgång till droger. Det är även känt sedan tidigare av polisen. Om du kollar med polisen så finns det flera rapporter om skottlossning, misshandel och annat. Så det är inte någon hemlig verksamhet. Kommunen måste ha vetat om mycket sedan tidigare.

Personen håller med om att flera familjer drabbats av att deras familjefäder har spenderat familjens kassa varje månad. Andra har skilt sig på grund av verksamheten.

En av Sigtunabygdens läsare tycker också att det är dåligt att kommunledningen, bostadsbolaget Sigtunahem samt ägarna i Valsta centrum har gett sitt samtycke till den illegala spelverksamheten där i så många år.

"Många familjer har fört en hård kamp mot detta utan att ha fått något gehör."

Dessutom fick enligt henne vissa politiker förmåner på restauranger.

"Vi såg detta pågå. Familjerna som drabbades hårt fick hitta på ursäkter och gå till socialen för att få pengar till hyran som männen spelade bort utan hänsyn. Allt med kommunens samtycke. Det är många barn som växt upp under dessa förhållanden och tagit efter sina pappor och de manliga släktingarna, och för spelandet och annan kriminalitet vidare!

Läs mer:

Misstänkt spelklubb rivs

Kommunen polisanmäler

Misstankar om vänskapskorruption