Från början var det fyra nybyggda höghus med totalt 164 lägenheter som stod inflyttningsklara 2016. Men ingen kunde flytta in.

Anledningen var en tvist mellan Sigtuna kommun och byggbolaget Peab om vem som egentligen ägde marken.

LÄS MER: Märsta port utreds

LÄS MER: Byggtvisten ser ut att vara löst

Den tvisten löstes i fjol och för två av höghusen påbörjades försäljning av 82 bostadsrätter i Peabs regi. I dagsläget pågår fortfarande försäljning av lägenheterna, som består av mellan 1-3 rum och kök.

Rikshems förvärv av de två andra höghusen i Märsta port innebär att beståndet av hyresrätter ökar i Märsta när 82 tomma lägenheter omvandlas till hyresrätter.

Enligt Rikshem är köpet en del av en långsiktig strategi att växa i utvalda tillväxtorter.

– Efterfrågan är stor och genom förvärvet kan vi erbjuda fler bostäder i Märsta, säger Fredrik Edlund, regionchef för Mälardalen på Rikshem.

Rikshem tar formellt över fastigheterna i höst, den 28 september, och bostäderna hyrs ut via Bostadsförmedlingen i Stockholm.

När de första hyresgästerna kan flytta in är inte klart.

– Men vi vill naturligtvis börja hyra ut dem så fort som möjligt, säger Frida Löwengren, kommunikatör på Rikshem.

Peab uppger att man mycket nöjd med affären.

– För området är det positivt att det blir både bostädsrätter och hyresrätter, säger Lisette Berg, kommunikatör på Peab.

De omtvistade höghusen är en liten del av bostadsområdet Märsta port. När hela området är färdigbyggt är det tänkt att Märsta port ska knytas samman med Tingvalla och omfatta cirka 500 bostäder i blandade upplåtelseformer, en förskola och centrumfunktioner.

Rikshem har förutom Märsta port, även förvärvat hyresrätter i Steningehöjden. Det gäller 53 lägenheter som redan i dag hyrs ut av Peab. Rikshem tillträder fastigheterna den 28 september.