Pyramidspel, anabola steroider och handel med kläder. Det var några av de verksamheter som 29-åringen menar att han drog in pengar på sommaren 2002. De pengar som han talar med en 33-årig bekant om i hemligt avlyssnade mobilsamtal handlade därför inte om en del av rånbytet från värdetransportrånet på Arlanda, enligt mannen.
På måndagen inleddes förhandlingar i Stockholms tingsrätt mot de två männen som misstänks ha tagit hand om en del av rånbytet. Båda har tidigare suttit häktade för inblandning i själva rånet. Nu vill kammaråklagare Ulrika Lindsö visa att de varit i kontakt med 4,2 miljoner kronor av rånpengarna. 33-åringen ska enligt åtalet ha fungerat som en slags kassör åt 29-åringen. Båda har åtalats för grovt häleri.

"Lax" och "smet"
Inspelade mobilsamtal är en viktig del av bevisningen. I de första samtalen pratar de båda vännerna rätt öppet om "lax" och "smet" som 29-åringen ska hämta i olika belopp. Senare framåt hösten 2002 börjar de tala kodspråk med varandra. "Jag förlorade med 7-0 i set i går" betydde enligt åklagaren att han skulle hämta 70 000 kronor.
Den ena av männen kunde i stort sett inte komma ihåg någonting när han förhördes av åklagaren under rättegången. Men 29-åringen var plötsligt frispråkig och kom med i vissa delar helt nya förklaringar till vilka pengar de pratade om.
- Jag kanske höll på med andra saker också. Går det att tjäna pengar på något så gör jag det, sa 29-åringen, som sedan tidigare är tungt kriminellt belastad.
Han berättade om pyramidspel och handel med anabola steroider och kläder och hur han förvarade på gods och kontanter hos sin barndomsvän 33-åringen.
— Han är en pålitlig person. Jag är en ganska känd kriminell person i den här stan, jag blir kollad hela tiden, sa 29-åringen.

Sprängladdningar
En annan del av bevisningen är vilka mobiltelefoner som användes av de inblandade i Arlandarånet. Enligt åtalet användes tre mobilnummer, bland annat för att aptera sprängladdningar i två bilar som användes vid rånet. Det enda nummer som har ringts upp från de här tre telefonerna förutom varandra var till en telefon som 29-åringen använde, enligt åklagaren. Det ville hon visa genom bland annat en lista över samtal från 29-åringens mamma till just den telefonen.
Nästan precis tre år har gått sedan rånet på Arlanda flygplats då bytet blev rekordstora 43 miljoner kronor. Kvällen den 12 juli 2002 tog sig tre män in på flygplatsen via en räddningsgrind. Under vapenhot tvingade de till sig leveranser med pengar som precis höll på att lastas ur ett SAS-plan. Ingen har ännu blivit åtalad för själva rånet.
Hälerirättegången i Stockholms tingsrätt fortsätter under tisdagen och fredagen.