Sigtuna kommun hade sagt upp pizzerians bygglov och bestämt att byggnaden skulle rivas. Detta eftersom kommunen vill förbättra miljön kring Valsta centrum och få till fler parkeringsplatser för att gynna handeln.

Pizzerians ägare överklagade dock det uppsagda bygglovet i slutet av april och ärendet diskuterades på onsdagens kommunfullmäktige i Sigtuna kommun.

På frågan om när kommunen ska se till att pizzerian rivs uppgav bygg- och trafiknämndens ordförande Evalena Lindqvist (S) att ärendet ligger hos länsstyrelsen i Stockholms län som ännu inte har fattat beslut i frågan.

– Fram till att beslut i frågan har vunnit laga kraft kan inte kommunen meddela ett rivningsföreläggande, sade Evalena Lindqvist under fullmäktige.

Klockan 02.28, natten till onsdag, fick räddningstjänsten larmet om att det börjat brinna inne i pizzerian.

– Det verkar som att någon ska ha slängt in ett brinnande föremål genom ett fönster som ska ha orsakat branden, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Branden kunde släckas relativt snabbt och ska inte ha orsakat någon större skada. Enligt vittnesuppgifter till polisen ska två personer ha setts kring platsen och polisen inledde under natten ett sökningsarbete med hundpatrull efter dessa utan resultat. Det är dock inte fastställt att personerna har något med branden att göra.

En förundersökning om mordbrand har inletts men någon teknisk undersökning av platsen har ännu inte genomförts. Vittnesförhör har hållits med pizzerians ägare och polisen har tagit med sig "gods" från platsen man hoppas ska kunna leda utredningen framåt.

– Vi ska också se om det finns några kamerabilder från övervakningskameror i området som kan berätta något om händelseförloppet, säger Kjell Lindgren.