Skivan heter ”Det lider mot jul”. På den backas 29 elever från Ekillaskolans klass 9C upp av musikproducenten Niklas Bursell och andra musikanter, som ställer upp ideellt. Ungdomarna samlar in pengar till sin klassresa: en övernattning på ett fyrstjärnigt hotell i Stockholm.

Klassen fick tillgång till Niklas Bursells musikstudio, som är belägen i en skogsdunge i Rosersberg. Studion ligger i en tillbyggnad i ett hus från 1800-talet. Dit har eleverna åkt för inspelningarna.

När vi hälsar på är endast sex elever där, för det finns inte tillräckligt med plats för alla. Så har de löst inspelningarna under hela hösten – att eleverna kommit till studion i grupper.

Artikelbild

| Ekillaskolans klass 9c backas upp av musikproducenten Niklas Bursell som har en musikstudio i Rosersberg.

Resultatet har blivit en jul-cd med tio låtar, bland annat ett medley med korta julsånger. Bland klassens favoriter finns rockiga låtar som luciasången ”Staffan Stalledräng” och John Lennons ”So this is Xmas”.

– Julskivan är imponerande, säger Ekillaskolans IT-pedagog ­Andreas Nordh, som har hjälpt eleverna göra cd:ns omslag och hemsida.

Projektet är egentligen Niklas Bursells idé. Han berättar att han inte är den typen som springer på föräldramöten, och han har därmed fått dåligt samvete.

– Så när klassen skulle samla in pengar till klassresan sade jag att jag har en studio. Att vi skulle kunna spela in en julskiva. Det var en tanke som alla var pigga på, säger Niklas Bursell, vars dotter Nova går i klassen.

Artikelbild

| Musikproducenten Niklas Bursell vars dotter Nova går på Ekillaskolans klass 9c. IT-pedagogen Andreas Nordh har gjort cd:ns omslag.

För vissa elever gick projektet lätt.

– Att sjunga har alltid varit mitt intresse. Jag har spelat in en skiva på ett sångläger tidigare, säger Louise Ringholm, som är en av dem som är med och sjunger höga stämmor.

Artikelbild

| Sångaren Emma Holmström har också fått ansvar för försäljnigen. Louise Ringholm är med och sjunger höga stämmor.

Marléne Nilsson är en av dem som ogillar att sjunga framför folk. Men det har gått bra att sjunga framför klasskompisarna. Hon uppskattar också Niklas Bursell.

– Ibland när man sjöng fel så slutade han och bara ”Det där lät för jävligt!” Det var roligt. Och så är det bara att ta om det, säger Marléne Nilsson.

Artikelbild

| Marléne Nilsson ogillar att sjunga framför folk, men det har gått bra att sjunga framför sina klasskompisar. Linnea Hautamäki, en av de djärva när det gäller att sjunga, berättar att klasskompisarna har varit bra på att peppa varandra.

– Han är duktig, rak och ärlig. Det är bra, för jag har lärt mig mycket, som att det inte är hela världen om det inte går så jättebra, för det fixar sig till slut i alla fall. Självförtroendet har byggts upp. När man är bra får man bra respons. När det går sämre får man tips om hur man får det bättre, säger Moa Stockfors, en av leadsångarna.

Nova Bursell har tidigare jobbat med en cd-inspelning med sin pappa, så hon är inte heller nybörjare. Hon var med på pappas band Dodgers’ Dives skiva. Men det är första gången hon är huvudsångare.

Artikelbild

| Leadsångarna Nova Bursell och Moa Stockfors är också aktuella med stiftelsen Trygga Barnens gala i Kulturum, Märsta 6 februari.

– Denna julskiva är en bra idé, för vi i klassen har lärt känna varandra ännu mer. Vi har blivit som en stor familj, säger Nova Bursell.

– På 29 personer! lägger Linnea Hautamäki till.

Artikelbild

| Ekillaskolans klass 9c gör julskivan "Det lider mot jul" och ger en julshow 16 december. Dessutom medverkar de på Sigtuna julmarknad varje söndag. På bilden: Emma Holmström, Linnea Hautamäki, Marléne Nilsson, Moa Stockfors, Louise Ringholm och Nova Bursell.

Linnea Hautamäki är en av de djärva när det gäller att sjunga. Hon berättar att klasskompisarna har varit bra på att peppa varandra.

Skivan har en upplaga på 400 exemplar och en grupp har fått ansvar för försäljningen. Emma Holmström är med i den gruppen.

Artikelbild

| Ekillaskolan klass 9c:s cd-omslag.

– Klassen ska sätta upp lappar för intresseanmälningar i skolan och då kan folk komma till oss och köpa. Vi har också en ­hemsida där man kan beställa, säger Emma Holmström.

Nu väntar en gratis julshow den 16 december på Forum i Märsta klockan 18, där hela klassen kommer att sjunga och sälja skivor. Dessutom med­verkar de på Sigtuna julmarknad varje söndag för att kunna sälja fler skivor.