30-årige Bashar Tancro Hussein har nyligen utnämns till Sollentunahjälte av lokaltidningen Mitt i. Det var tre finalister. Bashar vann på grund av att han "med stort engagemang och driv gett unga i Sollentuna möjlighet att utvecklas i positiv riktning."

Bashar Tancro Hussein kom med familjen från Syrien till Sverige när han var två år. De bodde i en flyktingförläggning i Eskilstuna, men flyttade senare till Malmvägen.

– Den var känd för att vara den farligaste gatan en gång i tiden. Det finns kriminella gäng och droghandel där, och yrkeskriminella har haft sitt säte länge där.

Han var lite vilsen under en period men målet var ändå klart: han ville göra sina föräldrar stolta.

– Jag vill vara duktig och inte vara en belastning för familjen, säger Bashar som har fem yngre syskon.

När han var 16 år gick han med i Sharaf hjältar, en grupp unga killar som vill bryta med gamla traditioner och bekämpa alla former av hedersrelaterat våld.

– Det var då ett problem som ingen riktigt pratade om. Fryshuset tog initiativet och skapade Sharaf hjältar. Tanken är att unga män som oftast är förövarna ska gå ut och prata om sina döttrar eller systrars rättigheter. Vi ville skapa dialog och attitydförändringar bland killar.

Genom projektet klev han upp i Sveriges riksdag och tog emot ett stipendium 2005 som 17-åring. Då insåg han att man trots namn eller bakgrund kan förändra och påverka i samhället.

– Jag började vända mina negativa sidor till något positivt, så jag fortsatte i samma spår.

Bashar Tancro Hussein vill hjälpa ungdomar och göra Malmvägen till en bättre plats. Till en början anordnade han med hjälp av andra lokala aktörer fotbollsevenemang för unga. Senare bildade han föreningen Möjligheternas plats, en plattform för unga och en brobyggare för personer som har hamnat i utanförskap.

Därefter blev han ungdomscoach och senare jobbcoach i Sollentuna.

År 2017 startade han tillsammans med en kompanjon företaget Unikum vid Märsta centrum. Företaget hjälper till att matcha personer inskrivna på Arbetsförmedlingen med jobb. Under en period på tre månader hjälper Unikum arbetslösa med intervjuträning och aktivt jobbsökande med hjälp av olika verktyg.

– Det känns bra att göra någonting för folk, att lära dem och hjälpa dem hitta jobb. Den största belöningen är att veta att de har fått en riktning i livet.

Läs mer:

Pappans civilkurage stoppade fritidsledaren

Brandmän hedrar hjältar

Åbohjälten får medalj i England