Senast som Sigtuna båtklubb hade en liknande tillställning var för 20 år sedan när klubben fyllde 50 år.

– Vi kände att vi behövde göra det här för att stärka föreningen och klubbkänslan så att man inte bara låter det här passera. Den här klubben bygger på sina medlemmar helt och hållet, säger Ulf Ahlinder.

Hur mår klubben?

Artikelbild

| Sigtuna båtklubb har två flytbryggor som är cirka 100 meter långa och ett antal mindre bryggor.

– Vi mår väldigt bra. Vi har en god tillströmning av nya medlemmar. Däremot kan vi se att det är en större omsättning av medlemmar än tidigare, och det är beroende av att allt fler hoppar av efter några år och vill göra något annat.

Hur ser du på framtiden?

– Jag tror att den är ljus, mycket ljus. Problemet som vi har är att vi inte kan ta emot fler medlemmar. Det är en kö i dag på 30–40 stycken som har visat intresse.

Angående medlemstalet har Sigtuna båtklubb i dag runt 1 000 medlemmar. Klubben har bland annat hamn- och varvsverksamhet samt en jolle- och båtsektion.

– Tidigare har vi även haft en stor seglingsverksamhet, men den har avtagit med åren. Det beror på att båtägandet har blivit annorlunda. Det har blivit fler motorbåtar de senaste åren, fortsätter ordföranden.

Hur kommer det sig?

– Jag tror att det har att göra med att det kommer in nya medlemmar som använder båten på ett annat sätt än tidigare. I dag finns det så mycket andra aktiviteter som konkurrerar. Förut hade man båten mer som sitt intresse med hela familjen. I dag är det inte alltid så, utan mer att man nyttjar båten som ett fritidsnöje och på så sätt konkurrerar det med mycket annat.

Ulf Ahlinder, som har varit ordförande i nära fem år i Sigtuna båtklubb, äger själv en båt.

– Det bästa med det är att komma ut på sjön. Man upplever saker och ting annorlunda där. Det är en avkoppling att ha båt, oavsett om du har motorbåt eller segelbåt.

Jubileet äger rum på Hotell Kristina i Sigtuna lördagen 15 september.

– Vi kommer att ha en samling för medlemmarna med middag där vi berättar om klubben, vad vi gör, vad vi vill och så tittar vi tillbaka på utvecklingen. Jag tror att vi blir uppåt 300–400 stycken.

Kommer det även att finnas aktiviteter för allmänheten?

– Nej, det kommer vi inte ha. Däremot kommer vi ha det för medlemmarna med tipspromenader med mera.