Några planer på att pensioneras finns inte på kartan för den levnadsglade – och populäre – skådespelaren.

– Jag kommer att jobba så länge som jag kan. Jag har rätt att vara anställd tills att jag blir 68 år här på teatern. Sedan har chefen sagt att jag kan fortsätta mer än så med pjäser och annat efter det, säger Göran Engman.

Han växte upp i Västervik och flyttade sedan med familjen till Stockholm i 11–12-årsåldern. Att bli skådespelare har funnits i tankarna redan från den tiden.

I slutet på 1970-talet kom han in på scenskolan i Stockholm och gick bland annat i samma klass som Peter Stormare.

– Vi var lika gamla ungefär och hörde till de äldre. Vi hade jätteroligt ihop och spelade i samma band, men det är sällan vi syns numera.

Efter några år på Riksteatern blev han 1993 anställd i Uppsala stadsteaters fasta ensemble. Genom åren har han gjort mängder med roller i olika genrer. Både i klassiker och i musikaler samt gjort uppmärksammade Elvis Presley-tolkningar.

Fast den roll som genom åren annars har gjort Göran Engman mest känd är otvivelaktigt den som Sören Rapp i tv-serien ”Skärgårdsdoktorn” där han spelar ett original som bor i ett båthus.

– Fortfarande blir jag påmind om det. Det var häftigt. Dagen efter det första avsnittet var det folk som stoppade mig på gatan och ville prata, och sedan fortsatte det var jag än var. Det blev mycket kramar och autografer.

Du skulle vilja göra Sören Rapp igen?

– Ja, det skulle jag absolut kunna göra. Jag gillade det. Vi får se vad som händer. Undrens tid kanske inte är förbi.

Det finns även en koppling till Sigtuna för den folkkäre skådespelaren.

– Jag känner folk som bor där och jag har spelat en del genom åren. Ett minne jag har är annars när jag gick i åttonde klass på Söder när vår biologimagister, som bodde i Sigtuna, sa att ”dagens ungdomar är så lata”. Då bad vi honom om en utmaning, och den blev att vi skulle gå till Sigtuna från Söder på en dag. Vi sade okej och det kommer jag aldrig att glömma. Sista kilometern till hans hus så kröp vi fram efter diket. Vi var helt förstörda. När vi kom fram tog han tillbaka vad han hade sagt och vi fick skjuts tillbaka till stan, sägher Göran Engman.