Måndagen 25 juni fick Hassan Zubier, 46 ta emot livräddningsmedaljen på finska ambassaden i Stockholm. Det var första gången någonsin en icke finsk medborgare har fått ta emot utmärkelsen.

– Det var extremt ärofyllt. Jag känner att jag delar medaljen med andra afghanska flyktingar, ensamkommande och finska medborgare som jagade terroristen från torget den dagen, samt de personer som efter attacken gjorde första hjälpen.

Medaljen instiftades 1923 av Finlands första president K J Ståhlberg. Den tilldelas personer som har, med risk för sitt eget liv, räddat någon annans. För en synnerligen modig och rådig handling.

Artikelbild

| Hassan Zubier fick bestående nervskador efter terrorattacken i Åbo 2017. Idag sitter han i elrullstol.

Den 18 augusti 2017 råkade Hassan Zubier från Märsta befinna sig på Salutorget i Åbo, Finland. Med sig hade han sambon och deras tre månader gamla bebis, samt svärmor. Det var sista dagen på semestern och de hade förberett hemresan när terrorattacken ägde rum. Två personer dödades och åtta skadades när terroristen Abderrahman Bouanane gick till attack med en stor kniv.

Hassan Zubier tvekade inte att gripa in för att rädda sin sambos liv, samt en kvinnas liv vars hals hade skurits av. Sistnämnda överlevde inte.

Under sin hjälteinsats blev han själv knivhuggen flera gånger. Första hugget var i nacken och gick in i halva ryggmärgen och orsakade bestående nervskador som gör att han idag sitter i elrullstol.

Känseln är nedsatt och smärta gör att han endast sover runt 3-4 timmar per natt.

Artikelbild

| Livräddningsmedaljen

Ändå skulle han inte tveka att göra om det.

– Jag skulle naturligtvis inte vara lika snabb, men jag skulle göra det igen. Jag ångrar ingenting.

Han upplever att egenskaper som medmänsklighet och omtanke inte är självklart i samhället idag.

Mobiltelefonen, menar han, har fått en så central roll i våra liv att vi inte ser varandra. Han möter 4-5 personer varje dag som går in i rullstolen för att de inte tittar upp från mobilen.

– Vi är mer egocentrerade och har tappat medmänskliga värderingar. Att bara lägga en hand på någon och fråga hur det är, betyder så mycket.

Hassan Zubier hjälteinsats har fått stor uppmärksamhet i både svensk, finsk och internationell media. 2017 nominerades han till Aftonbladets Svenska hjältar och tusentals människor har skickat sitt tack till honom. Innan terrorattacken jobbade han med akutsjukvård och som dykinstruktör. Idag reser han och föreläser om attacker, rasism och medmänsklighet i både Sverige och Finland.

Han har flera gånger återvänt till Åbo för att delta i rättegången, intervjuer och TV-program. Han har också fått många nya vänner på platsen.

– I Finland vet alla vem jag är. Jag känner bara kärlek när jag är där.