Tävlingen det handlar om heter Copper Skillet, som samlar de bästa kockarna från mötesindustrin, det vill säga konferensanläggningar et cetera.

Emil Jonsson jobbar till vardags som köksmästare på Sigtunahöjden.

I somras vann han den svenska uttagningen på Lidingö.

Artikelbild

| Emil Jonsson, från Steninge konferens, ska tävla i Europafinalen av Copper Skillet för seniorer.

– Jag fick lite påtryckningar från min arbetsgivare om att vara med, och då valde jag att ställa upp. Jag har inte tävlat i matlagning innan det här. Jag har inte känt att jag har haft tid då fokus har legat på jobbet, säger han.

Succén blev ett faktum i den hårda konkurrensen i seniorklassen.

– Det var kul, men också nervöst och ovant. Tävlingen passade mig utmärkt, så nu har jag fått blodad tand, fortsätter Jonsson som vid segern lagade grönsaksknyten på batchoy, fyllda med purjolök, vit sparris och kål tillsammans med röding och en färskkokt havskräfta.

Även Niclas Jansson, som tävlar i juniorklassen (upp till 26 år), vann uttagningstävlingen. Han jobbar till vardags som kock på Steninge konferens.

– Jag är en tävlingsmänniska, och har alltid varit det. Jag har hållit på mycket med lagidrotter och så där. Det här var tredje gången som jag var med i Copper Skillet. Tidigare har jag slutat tvåa två gånger, och nu vann jag, säger Jansson som lagade röding och havskräfta med fänkål, jordärtskocka och vit sparris på ett nordiskt tema.

Varför gick det vägen den här gången?

– Jag tror att det till viss del handlade om erfarenhet, men också om att jag tidigare har gjort det lite för svårt för mig. Nu fick jag till det med de råvaror som jag tycker om att jobba med och höll mig till det som jag är säker på.

Lördagen 6 oktober är det dags igen på resorten Dolce Campo Real norr om Lissabon. I både klasserna finns nio kockar från olika europeiska länder med och tävlar. I potten finns platser till världsfinalen i Toronto i april.

Tävlingen är speciell så till vida att deltagarna ska laga en huvudrätt med basråvaror och protein på blott 30 minuter. Ingredienserna är hemliga fram till tävlingsstarten – och det som finns tillhanda är två gasolkök.

Målsättningen för både Emil Jonsson och Niclas Jansson är glasklar.

– Jag går för vinst, det är det enda som betyder något nu, säger Emil Jonsson.

Niclas Jansson:

– Det var länge sedan en svensk vann Europafinalen, så det är väl dags nu att både jag och Emil vinner.