Vägen in i samhället för en nyanländ går via språket. Förra året fick Sigtuna kommuns bibliotek drygt 600 000 kronor för att starta det projekt med språkträning som nu pågått under ett år. Biblioteket i Sigtuna kommun har genom kontakter med lokala föreningar lyckats engagera ett 70-tal volontärer som vid möten med nyanlända kunnat öva svenska under enkla och avslappnade former, utanför en traditionell katederundervisning. Nu går man snart in i ett andra år av verksamheten och projektledare Rita Olovson känner sig nöjd.

– Det har gått jättebra under året. Mycket bättre än jag förväntade mig. Vi har ju drivit en öppen verksamhet och då vet man ju aldrig hur många som kommer vid varje tillfälle. Nu känns det spännande att vi kan utveckla projektet, säger hon.

Till hösten kommer man att satsa på mamma- och barngrupper där man hoppas kunna matcha ihop nyanlända nyblivna mammor och nyblivna svenska mammor.

Artikelbild

| Gunilla Persson, frivilligarbetare från Märsta Arlanda Lions, hoppas på fler volontärer till projektet. Foto: Privat

– Kvinnor som är hemma med barn försvinner ofta, och de lär sig inte språket när de är ensamma hemma med en bebis. Nu ska vi få fler aktiviteter för kvinnor vilket är mycket roligt, säger hon.

Gunilla Persson, frivilligarbetare i projektet från Märsta Arlanda Lions, arbetar framför allt med matchning av volontärer med nyanlända.

­– När vi träffas första gången så blir det i grupp på biblioteket. Sedan arbetar jag framför allt med att matcha ihop en nyanländ med en volontär, där gemensamma intressen förstås är viktiga för att man ska få till ett bra möte, säger Gunilla Persson.

Hon tycker att hennes eget möte med både en nyanländ och en volontär är mycket spännande och hon får lära sig mycket om de personer hon möter och deras bakgrund. Under rubriken ”träffa en vän” kan man anmäla sitt intresse att vara volontär, och det är dessa personer som Gunilla Persson matchar ihop med nyanlända som efter ett första möte får boka sina egna träffar. Projektet har olika tema i flera grupper, man kan laga mat tillsammans, ägna sig åt idrott, och under terminerna finns det även möjlighet för barn och ungdomar att få läxhjälp.

Gunilla Persson ser fram mot att få fler volontärer till projektet.

– Jag hoppas att många ska ta chansen att bli volontär. Det ger mycket, säger Gunilla Persson.