Jul. Julfesten är spikad till den 20 december. Barnhemmet, som heter ”Village of Hope”, finns 310 barn. Det ligger i en liten by utanför staden Kamuli.

– Det är en liten by med tusen barn, säger han.

Så förutom de boende på barnhemmet finns en stor möjlighet att de även bjuder in andra barn i byn. Barnhemmet har ingen elektricitet, så Sigtunaparet kommer att hyra en generator och ordna lite ljus. Förutom traditionell mat, lekar, dans och musik blir det även filmvisning genom en projektor. De ska visa barnanpassade julfilmer för sina unga gäster som är i åldrarna 5-16 år.

Det blir även workshops för vuxna med fokus på ekologisk odling och generell hälsa, om bland annat hiv, hur man renar vatten, tidig barnafödsel och renlighet.

Bob van den Eijkhof tror att barnen kommer att uppskatta julfesten.

– Jul är ofta lite enkelt för dem. De har inte riktigt stora julfester, så detta blir speciellt, hoppas han.

Sigtunabygden träffar Bob van den Eijkhof på Skytteholmsskolan i Solna där han jobbar som personlig assistent och IT-ansvarig. Han och hans fru, Taís Sonetti Gonzáles, återvände till Sverige för 1,5 år sedan och bor nu i Sigtuna.

Bob van den Eijkhof kommer ursprungligen från Holland. Hans föräldrar är missionärer som flyttade till Sverige då han var tre år. Han flyttade senare till staten Saint Vincent och Grenadinerna, nära Barbados, för att bli volontär. Och det var på en volontärskola i Moçambique som han träffade sin fru Taís.

Åter i Sverige har de bestämt sig för att starta en förening, Be the Change, vars syfte är att arrangera projekt för de fattiga i Uganda.

Några förslag är att bygga en vattentank som kan samla cirka tusen liter regnvatten, och två klassrum för barnhemmet ”Village of Hope”.

– Vattentanken är betald för nu och även skolmaterial för alla 310 barn, säger Bob van den Eijkhof.

Men det första projektet blir julfesten, ett projekt som hittills har samlat in 20 000 kronor från privatpersoner.