Mannen, som är 35 år, frikänns på totalt fyra åtalspunkter som omfattar två fall av sexuellt övergrepp mot barn, ett fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt ett fall av kränkande fotografering.

Förutom fängelsestraff, döms han även att betala skadestånd till 95 utsatta pojkar på mellan 10 000 kronor och 40 000 kronor samt 800 kronor till brottsofferfonden.

I domen framgår att mannen fälls på de åtalspunkter han erkänt och frias på de punkter han förnekat.

När det gäller sexuellt övergrepp mot barn, som han alltså frikänns från, är tingsrättens bedömning att det inte fanns tillräckligt medbevis eftersom fritidsledaren hade yrkesmässiga uppgifter i omklädningsrummet. Det kan därför "inte uteslutas att det funnits andra förklaringar än sexuellt betingade."

Mannen har i förhör och under rättegången sagt att det aldrig var hans avsikt att skada barnen och hävdar att de inte lidit någon skada eftersom de inte visste om att han filmade dem.

En nämndeman motsatte sig skadeståndsbeloppet som fritidsledaren ska betala till barnen och motiverar det med att mannen under rättegången visat att han aldrig hade för avsikt att skada barnen. Nämndemannen menar även att ett så stort skadestånd skulle försvåra hans chans att anpassa sig till ett normalt liv efter avtjänat straff.

Mannen advokat Hanna Lindblom från advokatfirman Althin HB har ombetts att bemöta domen men uppger att hon inte ännu har läst den.

Stora delar av rättegången, som avslutades 21 juni, har skett bakom lyckta dörrar och har varit omfattande. Den påbörjades 9 april i år och har spänt över hela 27 huvudförhandlingsdagar. Ytterligare tre dagar var avsatta till advokaternas sakframställan och slutanförandet påbörjades på eftermiddagen den 20 juni.

Den före detta fritidsledaren, som också var ledare i en idrottsförening i Göteborg, togs på bar gärning i december 2016 när han smygfilmade sina offer - små skolpojkar i dusch- och omklädningsrum på Midgårdsbadet i Märsta. Det var en förälder som slog larm och kontaktade polisen. Många av pojkarna var då i 6-7-årsåldern. Sammanlagt handlar det om cirka sex timmar film på Sigtunabarn.

Men redan 2012 fick Sigtuna kommun larm från lärare som slog larm om mannens beteende. I förhör har anställda vittnat om att fritidsledaren var "påfallande fysisk med unga pojkar vid raster" och att ofta dröjde sig kvar i pojkarnas omklädningsrum där han "brukade sitta på en plats i omklädningsrummet där han såg när barnen kom ut från duschen". En anställd berättade för sin chef, men inget hände, trots att en utredning startades.

Tidigare skolchef och kommunikationschef Johan Adler i Sigtuna kommun, var tillsammans med berörda rektorer och en HR-konsult ansvarig för utredningen och har sagt så här i en tidigare intervju:

– Jag har tänkt mycket på vad jag hade kunnat göra annorlunda när jag hade mina samtal med honom under det här året. Fanns det någon fråga som jag hade kunna ställa till honom, för att få honom att försäga sig eller något annat som kunnat avslöja honom? Han lurade oss och ett helt samhälle, sade Johan Adler när stämningsansökningen lämnades in i början av februari i år.

Läs mer:

Rättegången mot fritidsledaren: föräldrarna utkräver ansvar

"Ett beteende som inte kändes normalt"

Nu startar rättegången mot fritidsledaren

"Han lurade oss"

Misstanken: Filmade barn 2000 gånger

Fritidsledaren ber om hjälp

Fritidsledaren åtalas för barnsexbrott

"De äventyrar våra barn"