Tillsammans med Lars Björling (Sfs), Sigtuna kommuns ordförande i kultur- och fritidsnämnden, kommer hon att inviga höstens tre större utställningar.

– Det blir två konstsamlingar och ett kortfilmsprojekt om graffitimålare som visas hos oss från och med vernissagen på lördag 21 september, säger Johan Enocson, platsansvarig för projektet &Konst Valsta simhall.

I två utställningarna kan man se två Märstapars unika samlingar av måleri och keramik från 1900-talet.  

Artikelbild

| Hägglunds samling av måleri från andra hälften av 1900-talet visas i Valsta simhalls ombyggda omklädningsrum och duschrum.

Alice och Gunnar Hägglunds samling av måleri från andra hälften av 1900-talet är en av de samlingar som visas i Valsta simhalls ombyggda omklädningsrum och duschrum, nu omgjorda till en så kallad ”white cube”, en kvadratisk galleristil med vita väggar.

– Utställningen består av både lokalt och nationellt måleri. Några av målningarna är Alice och Gunnars egna målningar. Vi får se allt från stilleben till landskap och porträtt, säger Johan Enocson.

Han berättar också att för Gunnar Hägglund bär samlingen med sig minnen av Alice som inte längre är i livet.  

Gunilla och Giselher Naglitsch samling består av keramik från Steninge i Märsta.

Artikelbild

| Keramik från Steninge som visas i konsthallen &Konst Valsta. På väggen i bakgrunden kan man se att simhallens duschar och tvålkoppar sitter kvar.

Samlingen är ett resultat av deras forskande om Steninge. Här visas verk av sex olika formgivare.

– Utställningen är ett urval av deras samling, och det som visas är från mitten av 1900-talet, säger Johan Enocson.

Artikelbild

| Före detta stora bassängen.

Den tredje utställaren är filmskaparen Johan Ribe som visar kortfilmerna Aerosol stories. Han har en bakgrund som graffitimålare och har tagit en master i film på Valand vid Göteborgs universitet.

Filmerna fokuserar på graffitimålares egna berättelser och handlar både om vad som händer ute på stan på nätterna, och om livsöden.

Artikelbild

| Gunilla och Giselher Naglitsch visar delar av sin unika samling av keramik från Steninge. Paret har även skrivit två böcker om den tidigare keramikfabriken och de formgivare och konstnärer som arbetade där.

– Jag startade projektet för att förändra en situation av väntan på olika former av besked som långsamt ströp min kreativitet och lusten att berätta, säger Johan Ribe.

Han förklarar att han vill komma ifrån att finansiärer och filmfestivaler styr när och hur vilka berättelser som ska berättas.

Filmerna är därför gjorda på kort tid och har inte kostat mycket att producera. De är 3–10 minuter vardera och kommer att visas på en ny konstvägg som denna vecka byggts upp mitt i stora bassängen.

– Jag har lånat målarnas privata filmer och bilder och satt ihop filmerna ihop med graffitimålarnas berättelser som flera är väldigt starka, säger Johan Ribe.

Alla tre utställningarna visas i före detta Valsta simhall (numera konsthallen &Konst) fram till 15 december.