Den som lär sig odla på höjden, i bassänger och med andra nya tekniker behöver varken stor yta eller jord för att kunna få fram stora mängder grönsaker.

Det har intensivvårdssjuksköterskan Maja De Bernardo och elektronikkonstruktör Fredrik Svensson i Svalängen bevisat med sitt nystartade företag Abasto Green. Trots att de bara driver företaget på fritiden har de redan flera restauranger och privatpersoner i trakten som kunder.

Maja De Bernardo visar hur deras nyskapande hemodling drivs och framförallt hur de får plats med allt hemma i villan, i trädgården och i ett intilliggande garage.

Artikelbild

| Fredrik Svensson och Maja De Bernardo ägare av företaget Abasto Green i Sigtuna. Här vid torn där de odlar sallad på höjden för att spara plats.

På köksbordet har hon ställt upp backar med mikrogrönt av alla de slag.

Här trängs vackra röda och gröna rädisskott med ärtskott och purjolöksväxter. De senare ser ut som ett gräs som både doftar och smakar purjolök.

– Mikrogrönt är mycket näringsrika och fram till att första hjärtbladet syns behöver man ingen gödning, all näring sitter i fröet, säger Maja De Bernardo och visar upp den fibermatta som skottens rötter växer i.

Inte nog med det, paret Svensson-De Bernardo har också gett sig på Aquaponisk odling av småblad och grönsaker.

Artikelbild

| Tilapiafiskarna, de som liknar stora abborrar.

Ute i garaget trängs exempelvis den asiatiska bladgrönsaken pak choi med broccoli och kryddväxter som basilika.

Värmen slår emot oss när Maja öppnar dörren till garaget.

Artikelbild

| Maja De Bernardo Abasto Green. Pak Choi på bilden.

– Här har vi ett slutet bevattnings- och gödselsystem. Vattnet från fiskarnas bassänger är ett suveränt naturgödsel till alla slags grönsaker.

I en av de 26-gradiga bassängerna simmar stora kotlettfiskar som heter clarias. I den andra finns tilapia, en vit fisk som liknar abborre till utseendet.

Artikelbild

| Röda och gröna rädisskott, exempel på mikrogrönt som finns på gården.

– Clarias är en mal. Det är en lite finare matfisk som bland annat köps in av restauranger som finns med i Michelinguiden.

Genom att de har ett slutet kretslopp där vattnet renas och går runt, så spar de mycket vatten. De har också solceller på taket som värmer bassängerna och lokalen.

Artikelbild

| Mikrogrönt. Skott av purjolök som smakar som purjolök

Hur kom ni in på allt det här?

– Jag älskar att odla egna grönsaker och var trött på att så mycket grönsaker transporteras när vi i Sigtuna har kapacitet att odla allt vi behöver själva, säger Maja De Bernardo.

Hon står för odlingen och sambon Fredrik har konstruerat alla system. Men det har tagit ett tag innan de vågade börja sälja sina varor.

– Ja, först läste vi på massor på nätet. Sedan laborerade vi ett år, innan vi började sälja grönsakerna och fisken. Jag har haft mycket nytta av mina sjuksköterskekunskaper både när vi har laborerat med ph- och näringsvärden samt när det gäller hygien kring produktionen, säger Maja De Bernardo.