För den som vill ha riktigt fina äpplen finns lite att göra varje månad på året. I januari kan du exempelvis snickra fågel- och fladdermusholkar.

– Småfåglar och fladdermöss är bra att ha i trädgården eftersom de fångar äppelvecklaren, en insekt som skadar äpplen så att de faller av för tidigt.

I juli är det dags att gallra bland karten. Görel Kristina Näslund rekommenderar en liten sax som redskap.

– Det är bättre att klippa bort äppelkarten istället för att slita bort dem. Med färre äpplen på trädet blir varje äpple större. De blir också mer välfärgade och godare eftersom solen når fram bättre.

Vilken jord är bra för äppelträd?

– Den ska vara genomsläpplig, men inte alltför torr. Har man lerjord i trädgården, går det att först gräva en stor grop och gräva ner exempelvis torvmull och kompostjord.

I hennes handbok finns en lista över äppelsorter. Här i Mellansverige passar de flesta bra att odla.

– Det är bra att tänka på om äpplena ska skördas tidigt eller sent, vilka färger blommorna har och vilken smak du vill ha på äpplet när du väljer sort.

Vinterfrukt är sådana sorter som mognar efter att man plockat dem. Under vintern kan de förvaras på en sval plats i kartonger som kläs med frigolitskivor.

– Jag brukar varva äppellager med tidningspapper. Ett tips för att få äpplena att hålla längre är att också lägga i torkade nässlor, säger författare Görel Kristina Näslund som har 37 träd med 103 sorters äpplen i sin trädgård.

– Det går nästan att ympa in hur många sorter som helst i ett och samma träd, säger Sveriges kanske främsta äppelkännare.

Intresset för äpplen väcktes då hon för 30 år sedan flyttade till en villa i Sollentuna där det fanns tre okända träd på tomten.

– Jag är uppvuxen i Västerbotten och tyckte det var väldigt lyxigt att ha egna äppelträd, men upptäckte att kunskapen om äpplen var på väg att dö ut i Sverige. Nu är det tvärtom ett ökande intresse för äppelodling, vilket jag är jätteglad för, säger Görel Kristina Näslund, som 2010 även var en av dem som bildade Sveriges pomologiska sällskap.

Under årens lopp har hon föreläst och skrivit många fackböcker inom allt från psykologi till pomologi, mat och hälsa. Hon har även gett ut många böcker för barn och tilldelades Sigtuna kommuns kulturpris 2010.

– Jag tror att det blivit sju böcker om äpplen och äppelrecept. Två av äppelböckerna är för barn, säger Görel Kristina Näslund som älskar att bo i Sigtuna, bland annat för att hon anser att det går att odla landets godaste äpplen invid Mälarens vatten.