Det var på morgonen den 13 maj som polisen fick larm om ett antal lösspringande kor på en länsväg nära Arlanda. Polisen beslutade sig för att titta till den gård från vilken djuren kom och upptäckte då ett tiotal döda djur och tecken på vanvård.

LÄS MER: Kor på rymmen avslöjade skräckgård

Länsveterinären fattade omgående beslut om att djuren på gården skulle omhändertas. Flera djur på gården var i så dåligt skick att de fick avlivas på plats. Övriga djur på gården har sedan omhändertagandet skötts av polismyndigheten med hjälp av LRF, men fler djur har fått avlivas.

– Vi har haft veterinärer ute på gården i omgångar som undersökt djuren. Några stycken djur har fortsatt varit i så dåligt skick att vi fått avliva fler djur på plats, säger Lena Jacobsson, förundersökningsledare på polisens djurskyddsgrupp.

Enligt henne är det ovanligt att man upptäcker djurplågeri i så här stor utsträckning.

– Lyckligtvis är det ovanligt att det handlar om så här stor omfattning, med väldigt många djur i besättningen och väldigt många döda djur i olika stadier. Det är naturligtvis en tragedi som ligger bakom, säger Lena Jacobsson.

Gårdens arrendator hade dagen före polisens upptäckt förts till sjukhus efter att ha blivit stångad av ett djur. Än har polisen inte hållit några förhör med arrendatorn som fortsatt är misstänkt för djurplågeri.

– Det är en omfattande förundersökning som pågår och ganska många förhör som ska hållas. Gårdens arrendator, den misstänkte, är den vi kommer att förhöra sist av naturliga skäl, säger Lena Jacobsson.

Enligt polisen kan det även komma att bli fråga om andra brott utöver djurplågeri, exempelvis brott mot djurskyddslagen.

Länsstyrelsen i Stockholm håller just nu på med en utredning gällande vad som ska hända med de djur som finns kvar på gården.

– På ett eller annat sätt ska de lämna gården. Djurägaren vill nu avveckla djurhållningen och har varit behjälplig i det här arbetet. Vi har bland annat haft en livdjursförmedlare, en person som hjälper till att förmedla levande djur, på gården för att göra en ekonomisk bedömning av djuren och se vilka som är lämpliga att skicka till slakt eller att sälla vidare, säger Linda Malmgren, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Myndigheten hoppas på att ha fått in allt material som behövs för att under nästa vecka kunna fatta beslut om vad som ska hända med djuren.