– Det är förskräckligt. Det här är skötsamma barnfamiljer som förtjänar hjälp, säger Lena Edberg, volontär på Märstabibliotekets läxhjälp, som känner flera familjer.

Tidningen har tidigare berättat om nyanlända familjer, omkring 20 hushåll, som riskerar att förlora sin bostad i år. Sigtuna kommun har skrivit korttidskontrakt med familjerna - och nu tar avtalet slut.

Av sex familjer som tidningen träffat har endast en familj lyckats hitta ny bostad i kommunen.

Familjen Rezai, som förlorar sitt hem 24 augusti, är desperata.

– Vi kan själva betala hyran för en lägenhet genom bidrag och lön. Men det är svårt att hitta bostad i kommunen. Vi vill bo här, det är här vi pluggar och jobbar, säger 18-åriga Anisa Rezai.

Familjen har mått så dåligt att olika lärare, kuratorer och volontärer har skickat orosanmälan för dem till Sigtuna kommun.

– De behöver hjälp! Kommunen bör ta hänsyn till barnkonventionen, säger Lena Edberg.

Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som ansvarar för flyktingmottagandet säger att det ges ingen förtur i bostadskön till nyanlända.

– Här gäller korttidskontrakt på max två år under etableringstiden, som kommunen måste tillhandahålla enligt lag. Man får ta ansvar för sin egen bostadssituation efter etableringstiden, ställa sig i bostadskö och söka boende på samma premisser som alla andra.

Steffen Oxenvad (S), vice ordförande, tycker att kommunen ska avstå från att vräka barnfamiljer.

– Andra kommuner som Järfälla har valt att inte vräka barnfamiljer. Vi måste hitta en lösning med familjerna för barnens bästa. Som långsiktig lösning måste bostadsbyggandet ökas så alla har möjlighet till bostad.

Läs mer:

Flera barnfamiljer kan bli hemlösa

Svårt ordna fram bostäder till nyanlända