Märstabon berättar för polisen och tidningen om vad denne såg efter bråket på en krog vid Märsta station natten till onsdagen. Klockan var en kvart efter midnatt. Vittnet hörde skotten och upprörda skrikande röster. Hen såg en ung kvinna och två unga män komma från Södergatan till en gård på Dalgatan.

– Sen smällde några skott till. En av killarna blev träffad. Han sade att han trodde han blivit skjuten och började halta. Den andra killen gick iväg och började vrålskrika och gapa allt möjligt. Han var aggressiv och arg.

Två andra killar sprang längs gångvägen som går tvärs över gården mot Sätunaparken. De vrålade och skrek.

Den skjutna killen och unga kvinnan satte sig vid ett sophus på Dalgatan.

– Hon grät mycket. Ringde ambulans och sade att de måste skynda sig för att hennes bror var skjuten. Han låg ner med huvudet i hennes knä.

Senare tog den unga tjejen något från honom, reste sig upp och slängde in det i buskarna.

Märstabon åberopar anonymitet.

– Många som vittnar blir hotade och utsatta för brott. Jag är rädd.

Polisen vill ogärna prata om detaljer, men berättar att det just nu finns tre personer, födda på 80- och 90-talet, anhållna för mordförsök.

– Vi får se om det blir fler som kommer att bli misstänkta. Polisen har inte den fullständiga bilden ännu, och därför är vi sparsamma med information, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Kjell Lindgren bekräftar att ett föremål slängdes i buskarna men han tänker inte berätta om vad de funnit.

Flera invånare uttrycker till tidningen sin oro. Mycket stök och drogverksamhet handlar om tunga gängkriminella som har flyttat in till kommunen, menar dem.

– Vissa personer med kopplingar till gängkriminalitet i södra Stockholm har flyttat, framför allt i Märsta och Valsta.

– Några tillhör Östbergagänget och Uppsalagänget. Det finns också personer med anknytning till Rinkeby/Akalla/Tensta som har täta kontakter med gäng i Upplands-Väsby, säger en annan person.

Enligt Kjell Lindgren finns ställen som drar till sig olika typer av människor.

– Krogar, barer, pubar är sådana ställen. Var de stökiga kommer ifrån varierar, jag kan inte säga att de kommer från en viss plats. Och sen kan skrivningsadressen vara en annan än där man bor.

Läs mer

Krogägare: "Vi är frustrerade på rättsystemet"

Vittnen berättar om bråket

Ytterligare en person gripen

Skottlossning i Märsta - flera skadade