Biblioteket i Valsta centrum eller för den delen Storaboda-anstalten i Rosersberg är några år bort. Numera har Jerker Eriksson tillsammans med författarpartnern Håkan Axlander Sundquist en skrivarlya i ett gammalt kulturhus på Södermalm i Stockholm. Stugan ligger på höjden ovanför Stadsgårdskajen där Per Anders Fogelströms klassiska romaner utspelade sig en gång i tiden.

– Det här huset har tidigare hyrts av Theodor Kallifatides, säger Jerker Eriksson som även driver ett skivbolag och ett konstgalleri med sin författarpartner.

Med nästan tio år som bibliotekarie i Sigtuna kommun blev 44-åring en profil i det lokala kulturlivet. Han hann med att jobba i flera olika roller både i Märsta, Valsta, Sigtuna och på Storboda-anstalten.

Artikelbild

| Jerker Erikssons och Håkan Axlander Sundquists senaste bok på svenska ”Glaskroppar” kom ut 2014. I slutet av sommaren kommer duons femte bok ut i Sverige.

– Det var trevligt på fängelset, för man var ganska omtyckt som bibliotekarie då man kom med grejer som de ville ha till skillnad mot vakterna som inte var lika populära alla gånger, säger Jerker Eriksson.

Parallellt under de här åren började han även att skriva kriminalromaner med Håkan Axlander Sundquist.

– Det var bökigt på den tiden. Vi fick höras på telefon, och jag fick skriva manus på bussar och pendeltåg. Ibland även bakom disken på bibblan om det var bråttom, fortsätter Eriksson.

Hösten 2012 efter att tre av böckerna getts ut valde han att säga upp sin anställning då det gick att leva på författarskapet. I samband med det valde duon även att börja använda den mer kommersiellt gångbara pseudonymen Erik Axl Sund (en förkortning av duons efternamn).

Artikelbild

| Jerker Eriksson har tillsammans med författarpartnern Håkan Axlander Sundquist en skrivarlya i ett gammalt kulturhus på Södermalm i Stockholm.

Sedan dess har det gått snabbt.

I dagsläget har deras böcker översatts till 37 olika språk och sålt miljontals böcker.

Närmast väntar en lansering i Japan av duons första trilogi i Japan.

– De tre böckerna ska bli två i Japan. Tydligen finns det en oskriven regel där att ingen bok får vara längre än 300 sidor. Så vi har fått stryka en hel del från vår engelska version, säger Jerker Eriksson.

Den senaste boken på svenska ”Glaskroppar” kom ut 2014. I slutet av sommaren kommer duons femte bok ut i Sverige. En bok som är en fristående del i den andra trilogin som har temat melankoli.

– Den kommer att utspelas samma höstveckor 2012 som Glaskroppar fast med andra huvudpersoner, men det kommer finnas händelser som knyter ihop den här boken med den förra, säger Jerker Eriksson.