UNT har tidigare skrivit om mannen som jobbade som fritidsledare i Sigtuna kommun. Han anhölls i januari 2017 och satt häktad fram till september samma år.

Enligt åtalet har mannen filmat 98 pojkar, födda mellan 2002 och 2012, med sin mobilkamera. Det film- och bildmaterial som ligger som grund för åtalet påträffades i samband med husrannsakan i mannens bostad. Brotten ska ha begåtts mellan åren 2012 och 2016.

– Han har filmat nakna pojkar i idrottsmiljöer, skolmiljöer och kollomiljöer, säger åklagare Nicklas Englund.

Fritidsledaren åtalas för grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn samt kränkande fotografering.

Nicklas Englund säger att hörhör har hållits med merparten av de utsatta pojkarna, men att vissa föräldrar inte gått med på förhör, samt att andra föräldrar har befunnit sig utomlands och inte gått att nå.

Är det ovanligt med så många unga målsäganden i ett åtal?

– Ja, det här åtalet är ovanligt. Jag har visserligen inte jobbat med den här typen av brott så länge men jag har aldrig haft ett mål med så många unga målsäganden. Det enda mål som kommer i närheten var åtalet mot en barnläkare 2016. Men läkaren hade inte tillgång till så många barn som fritidsledaren har haft, säger Nicklas Englund.

Har han erkänt?

– Han har erkänt men det är oklart hur han ställer sig till rubriceringarna. Den frågan får du ta med hans försvarare, säger Nicklas Englund.

Hanna Lindblom är fritidsledarens advokat. Hon vill inte gå in i detalj men säger att hennes klient är ledsen och ångerfull och erkänner att han har filmat.

– Det är ett omfattande åtal och mer än så kan jag inte säga i dagsläget, säger Hanna Lindblom.

jens.flyckt@unt.se