Marcus är från Göteborg och han skulle köpa en mobiltelefon. Via Blocket hittade han en annons och kontaktade säljaren som bor i Märsta. Märstabon uppgav att han inte godtog postförskott utan föredrog swishbetalningar.

– Det gick att googla personen i förväg. Och jag såg att han bor där han säger han bor, så det var inga konstigheter. Han var solid och äkta. Emedan att han använder swish så har han bankkonto. Men det uppenbarligen inte är helt riskfritt, säger Marcus.

Han swishade drygt 3 000 kronor till Märstabon, men det kom aldirg något paket.

– Vi hade många långdragna konversationer och han gav massa ursäkter, att han till exempel var borta på en affärsresa, säger Marcus.

Det gick cirka två månader, och fortfarande inga spår av mobiltelefonen. Marcus hade tänkt ringa Märstabons föräldrar, men bestämde sig istället för att polisanmäla händelsen.

Bedrägeriet hände i september 2017. Under samma månad bedrog Märstabon två andra köpare genom att sälja en Ipad värd nästan 5 000 kronor och en laptop värd nästan 3 000 kronor på Blocket.

Fyra månader senare slog Märstabon till igen. Denna gång sålde han ett grafikkort värd cirka 4 500 kronor.

Nu döms Märstabon för fyra fall av bedrägerier. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter på sammanlagt 13 200 kronor.

– Det är bra att han blir dömd. Jag trodde aldrig att polisen ska lägga tid åt detta. Jag är tacksam att rättsväsendet fortfarande fungerar. Jag har dock fortfarande inte fått pengarna för skadestånd ännu, säger Marcus från Göteborg.

Läs även:

Blocket-bluffare lurade dussintals

Ska ha lurat tingsrätten på pengar