Sigtunabygden har under de senaste två veckorna fått flera samtal från olika personer i Valsta, Märsta och Sigtuna. De säger samma sak - att det känns otryggt att gå på gång- och cykelvägar och trafikerade gator som saknar fungerande belysning.

Vissa tycker att det är otäckt att gå ut med hundarna på kvällarna.

– Gatubelysningen på vår gata exempelvis, Nyponvägen, lyser aldrig. Ljus kommer endast från husen, det är inte bra. Jag har alltid en ficklampa med mig, säger en Sigtunabo som uppmanar andra att koll vilka gator som inte har belysning och klaga till kommunen om det.

En Valstabo berättar om en gångväg i närheten av vattentornet vars gatljus går sönder hela tiden.

– Just nu funkar det, men så går den kanske sönder igen. Och det är inte bra att vara gående just när det plötsligt slocknar.

Valstabon jobbar på kvällar och hon tycker att det är obehagligt att gå själv i mörkret sent på kvällen.

Märstabor klagar om att man blir mörkrädd i Norrbacka.

En pensionär berättar om trasiga lyktor vid till exempel Ragvaldsbo.

– Det är kritiskt vid korsningen där eftersom den är nära en brandstation och bilar kör fort där.

Richard Källberg, enhetschef på Sigtuna kommuns teknik- och naturkontor, bekräftar att fler invånare uppmärksammar trasiga gatlampor nu i oktober.

– Vi tar gärna emot synpunkter för att komma till rätta med dem, säger han.

Felanmälan kan göras via Sigtuna kommuns hemsida, och det går direkt till både entreprenören som fixar felet och kommunens teknikkontor.

Vid större fel, som när en hel gata inte har belysning, måste avhjälpning göras inom 48 timmar. Lampor vid korsningar och oskyddade trafikplatser bör också fixas snabbt, enligt honom. Enstaka lampor kan ta längre tid.