Vid Ekillaskolan i Märsta var det ganska glest med röstande vid lunchtid på söndagen. Här röstade bland annat de som tillhör valdistriktet Tingvalla, ett område som vid förra valet bara hade drygt 52 procents valdeltagande. I Sigtuna kommun sammantaget stannade valödeltagandet på 77,65, en minskning med 1,5 procentenheter jämfört med valet 2010.

För att höja valdeltagandet beslutade Sigtuna kommun att starta ett projekt med valambassadörer, men det beslutet drogs tillbaka av den styrande majoriteten efter misstankar om att ett parti skulle använda sig av valambassadörerna för egen vinning. I stället beslutade man att satsa projektpengarna för att stärka kommunens informationsavdelning inför valet, för att den vägen höja intresset bland Sigtunaborna.

Partiernas valarbetare som delade ut valsedlar vid Ekillaskolan denna ljumma söndag var dock optimistiska.

– Det har varit en jämn tillströmning i det vackra vädret, sade Erik Wärn, som gick med i Socialdemokraterna redan 1958.

– Det har varit mer intresse inför det här valet än tidigare tycker jag, sade Anna-Karin Ovsiannikov, som delade ut valsedlar för Vänsterpartiet.

Sigtuna kommun har en turbulent mandatperiod bakom sig där Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet samarbetade fram till förra året. I september 2017 tog en ny majoritet över när regnbågsalliansen bestående av Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna, Liberalerna, Samling för Sigtuna och Miljöpartiet tog över.