"Bodens tränare i jätteskandal".

Aftonbladets löpsedel från februari 1995 vittnar om att ishockeylaget Bodens IK och tränaren Niklas Wikegård hade fått en tuff start på hockeyallsvenskan. På åtta matcher hade det topptippade laget bara lyckats ta sex poäng, och enligt uppgifter till Aftonbladet ska den hetlevrade Niklas Wikegård ha slagit sönder ett omklädningsrum i frustration efter en träning. När Aftonbladet ringer Wikegård för att konfrontera honom med uppgifterna nekar han till alla anklagelser – och journalisten som ställer frågorna är ingen mindre än Jonas Eriksson.

– Jag var sportreporter på Aftonbladet när jag skrev om att han hade slagit sönder det där omklädningsrummet. Han nekade till allt och det blev en ganska rolig intervju, men han blev skitförbannad på mig för att jag hade skrivit det, säger Jonas Eriksson.

Artikelbild

| Årets gym. WE Sigtuna tog hem det prestigefyllda priset där nästan 700 gym i hela Sverige var nominerade.

Sedan dess har mycket hänt. Jonas Eriksson har gått från pressläktaren till fotbollsplanen och Niklas Wikegård har hunnit med att byta klubb flera gånger innan han till slut bestämde sig för att hoppa in i tv-studion. Och trots den där gamla kvällstidningsrubriken har de båda profilerna nu blivit mer än goda vänner. När Jonas Eriksson flyttade till Sigtuna 2005 försonades de båda och efter många luncher och timmar på gymmet tillsammans bestämde de sig 2012 för att påbörja ett projekt – de skulle starta ett eget gym ihop. Fem år senare sitter Jonas Eriksson lugnt tillbakalutad i en av sofforna i det som utgör "loungen" på gymmet WE Sigtuna.

– Jag och Niklas kompletterar varandra väldigt bra och framför allt så respekterar vi varandra. Vi är alltid överens och vi vet om varandras styrkor. Niklas är väldigt ordningsam och har ett praktiskt handlag medan jag är mer teoretisk och ägnar mig åt till exempel marknadsföring, säger Jonas Eriksson.

Niklas Wikegård har nyligen flugit över Atlanten för att jobba under Junior-VM i ishockey, och för Jonas Eriksson är fotbollsallsvenskan inne i ett långt vinteruppehåll. En trappa ned från sofforna i "loungen" råder full aktivitet bland roddmaskiner och viktstänger. I ett av hörnen promenerar ett äldre par på två av gymmets alla löpband. Jonas Eriksson menar att en genomgående tanke i deras projekt är att gymmet ska kännas välkomnande för alla.

– Träning handlar om att hitta sin egen takt. För vissa kanske det handlar om att gå från att träna fem dagar till att träna sex dagar i veckan, och för andra handlar det om att hitta hit över huvud taget. Det handlar inte om vilka kläder man har på sig, säger Jonas Eriksson.

Artikelbild

| Aktiva. Jonas och Niklas har jobbat med idrott på olika sätt i nästan hela deras vuxna liv. För Jonas gäller det att träna kondition och styrka även när allsvenskan har uppehåll.

I början av 2016 var källarlokalen bara en gammal och tom industrilokal. Ett och ett halvt år senare är det "Årets gym" i hela Sverige. När priserna för träningsbranschen 2017 delades ut i samband med Fitnessfestivalen i Stockholm i början av december var det nämligen WE Sigtuna som tog hem det prestigefyllda priset. Med motiveringen "med fredagsfys före fredagsmys sätter de guldkant på orten och bidrar därmed till den lokala folkhälsan" vann de över nästan 700 andra nominerade gym. Dessutom vann WE Sigtunas personliga tränare Therese Berkovits pris som "Årets PT".

– När Therese först fick sitt pris kändes det som att det nog blir svårt för oss att få två priser och det var såklart jätteroligt att vinna. Det känns jättehedrande och det är någonting som även våra medlemmar är värda, säger Jonas Eriksson.