I Jan–Erik Nilssons vardagsrum står mer än 700 små glasdjur, mer eller mindre fula och udda, uppradade i olika kategorier, dinosaurier, vattendjur och hundar. På de övre hyllorna står tekannor, en skulpterad som en murken pumpa, en porslinsnalle som ser ut att vara gjord av mjukt skinn och en mjölkkanna formad som en ko utklädd till servitris. I dag har Facebookgruppen Svåra föremål nära 21 000 medlemmar och flera av föremålen återfinns hemma hos Jan-Erik Nilsson i Märsta.

– Samlarintresset har alltid funnits där och med Facebookgruppen Svåra föremål såg jag möjlighet att göra något mer och började skissa på en snäckfigursalmanacka, säger han.

Den färglada almanackan pryds av tokiga och noga utvalda snäckfigurer.

Artikelbild

| Kalendern 2019.

På vardagsrumsbordet är drygt 50 snäckfigurer uppställda i olika storlekar. En lysande snäckugglelampa, en snäckdam i festblåsa, ett snäcklejon och flera snäckelefanter.

– Föremålen i kalendern ska vara svåra, lite knäppa och samtidigt ge en känsla av "Hur tänkte man här"? Folk har så många konstiga grejer hemma som man inte vill ha men inte kan göra sig av med. Kalendern är ett sätt att använda sig av de här prylarna. En försnäckligt viktig kalender helt enkelt, säger Jan-Erik Nilsson och ler.

Intresset visade sig stort, redan efter att kalendern gått i tryck såldes hälften av kalendrarna. Kalenderskapandet har tagit tid, bildkompositionen ska vara perfekt. Olika tapeter har provats, bakgrunder har byggds och Jan-Erik har fått de svårskickade snäckfigurer postade hem till sig från andra entusiaster från hela Sverige och Norden.

– På Åland fanns några snäckfigurer jag önskade fotografera till septemberbilden under temat Snäckrallyt. Tyvärr kunde jag inte köpa dem utan fick åka dit och fotografera. Det roliga är när det är udda grejer som kan vara tramsiga men också svårdefinierade. Grejer som inte går att slänga.

Artikelbild

| Drygt 50 snäckformationer återfinns hemma hos Jan-Erik Nilsson.

Samlingen av snäckfigurer fortsätter att byggas ut och Jan-Erik Nilsson har redan börjat skissa lite smått på en kalender för 2020.