Fritidsledaren ertappades med smygfotografering av barn på Midgårdsbadet i december 2016. När han åtalades 6 februari rörde det sig om närmare hundra pojkar i olika idrottsmiljöer, skolmiljöer och kollomiljöer. Han åtalas för grovt barnpornografibrott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt övergrepp mot barn samt kränkande fotografering.

Den första rättegångsdagen är den 16 februari.

– Vi hoppas att han hamnar bakom lås och bom så länge som det är någonsin är möjligt. All bevisning finns på bild eller film. Och han har ju erkänt. Det är ett väldigt solitt bevismaterial. Enligt mannens advokat har han erkänt smygfotograferingen och är ångerfull. Ångern, den kan ha ta med sin skapare.

Det svek som han utsatt barnen för, det kan vi inte förlåta, säger Johan Adler.

Under den tid som polisutredningen pågått har Sigtuna kommun fått kritik från föräldrar. Fritidsledarens kolleger signalerade oro över hans förhållningssätt redan 2012-2013. Dessutom kom en orosanmälan in 2014 från en bekant till fritidsledaren. Berörda rektorer, en HR-konsult och Johan Adler ansvarade för utredningarna, men ingenting framkom som gav skäl att vidta åtgärder mot honom.

– Jag har tänkt mycket på vad jag hade kunnat göra annorlunda när jag hade mina samtal med honom under det här året. Fanns det någon fråga som jag hade kunnat ställa till honom, för att få honom att försäga sig eller något annat som kunnat avslöja honom? Han lurade oss och ett helt samhälle.

När Sigtuna kommun fick hård kritik höll man tyst. Nu förklarar de ansvariga varför.

– Vi har varit angelägna att inte störa den utredning som pågått, för att den ska kunna bedrivas med integritet. Det var viktigt för bevisningen. Vi ville ha en dom så att han aldrig mer ska få chansen att jobba med barn, vare sig i Sigtuna eller någon annanstans.

Sedan händelsen har Sigtuna kommun skärskådat alla rutiner hos alla verksamheter där kommunens personal möter barn.

Det finns redan krav på registerutdrag, legitimationskrav, samt anmälningsskyldighet. Men nu har kommunen även tagit fram en integritetspolicy som tydliggör för personalen vilka regler som gäller för att värna barnens integritet.

– I ett större perspektiv ser vi också över möjligheten att införa registerkontroll i andra verksamheter, där personer jobbar i närheten av barn.

Läs mer

Fritidsledaren åtalas för barnsexbrott

Fritidsledare utredd 2014

Misstanken: Filmade barn 2000 gånger

Föräldrar oroliga

"Någon grät på mötet"

Fritidsledaren ber om hjälp

"De äventyrar våra barn"